Uniunea Studenților din România (USR) demarează o campanie dedicată elevilor și studenților români. Proiectul a fost lansat miercuri, 6 mai, pentru a-i ajuta pe tinerii care întâmpină dificultăți financiare sau tehnice să își finalizeze studiile.
În perioada suspendării cursurilor pe fondul pandemiei de COVID-19, elevii și studenții sunt nevoiți să învețe de acasă, participând la cursuri în mediul online. O mare parte dintre aceștia, aproximativ 250.000 de elevi conform site-ului USR, nu au acces la internet acasă. Din acest motiv, nu pot participa la cursurile organizate pe platforme digitale, deși printre acești elevi se numără cei care susțin examenul de capacitate sau cei care urmează să dea Bacalaureatul în acest an școlar.
În ajutorul acestor tineri vine Uniunea Studenților din România prin Campania „Viitor în Educație, Educație în Viitor!”. Aceasta își propune schimbări la nivel educational și social, dar și găsirea de soluții la problemele existente la această oră în țară. Pentru a suplini lipsa tehnologiei și a posibilităților elevilor de a-și finaliza studiile, Uniunea Studenților din România demarează o campanie complexă, alcătuită din patru direcții.
Prima direcție, ,,Conectaţi la Educaţie”, vizează situația elevilor și studenților români defavorizați. Cea de-a doua direcție a campaniei, ,,S.O.S., salvați-mi școala!”, vine în ajutor prin reabilitarea și tehnologizarea școlilor aflate în situații nefavorabile. A treia direcție numită ,,Împreună pentru educație” va veni în ajutorul elevilor de clasa a XII-a, care au nevoie de îndrumare în rezolvarea subiectelor pentru Bacalaureat. Materiile vizate în acest sens sunt Limba și literatura română, Matematica, Informatica, Istoria și Geografia. Ultima direcție își propune să simplifice procesul de admitere la facultățile din România. În acest sens, Uniunea Studenților din România propune, prin platforma online, înscrierea și confirmarea locului la facultatea dorită, potrivit comunicatului USR.
Prima și principala direcție , ,,Conectați la educație”, cea cu care Uniunea Studenților din România începe campania, este cea prin care oferă sprijin din punct de vedere tehnic și financiar elevilor și studenților români aflați în dificultate. Întrucât există elevi și studenți care nu au acces la Internet și nu își pot continua activitatea școlară, federația se va implica prin donații și strângere de fonduri la nivel national pentru cei care fie nu au acces la Internet, fie nu au posibilitatea financiară să își cumpere lucruri necesare pentru procesul de învățare.
Pentru a strange banii necesari, donațiile nu sunt de ajuns. Astfel, Uniunea Studenților din România urmărește obținerea unor parteneriate, dar și sprijin din partea Ministerului Educației și Cercetării, Consiliilor județene, instituțiilor statale sau din partea partenerilor din sectorul privat. Totodată, pentru cei care doresc să doneze, există două conturi în care se pot vira bani, prezente pe site-ul oficial, astfel că oricine poate susține sub orice formă acest proiect.
Cazuri ale tinerilor care nu au acces la internet sau nu se bucură de mijloace tehnologice pentru a putea participa la școala online sunt prezente în multe școli și facultăți. Adina Ștefan, elevă în clasa a XII-a, cunoaște elevi care nu au posibilitatea de a fi prezenți la cursurile online și nu vor putea susține examenul de bacalaureat din această vară, lipsindu-le aparatura necesară. De asemenea, Ioana Savu, studentă la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, este interesată să doneze pentru un student care nu are posibilități financiare.
Uniunea Studenților din România este cea mai mare federație studențească, care reunește 111 organizații membre în peste 30 de universități din țară. Scopul federației este acela de a reprezenta, promova şi apăra drepturile studenților, în raport cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Tineretului şi Sportului, Parlamentul, Guvernul, Preşedinția României, precum şi municipalități şi universități.
Sursa: Uniunea.ro
Sonia Lujerdean