Peste 30% dintre angajații din HoReCa riscă să-și piardă locurile de muncă în cazul în care restaurantele nu se vor redeschide săptămâna viitoare

Economie UBB Radio

Patronatele din turism au trimis o scrisoare deschisă către Guvern, în care se solicită redeschiderea interioarelor din data de 15 iunie, în caz contrar numărul estimat al șomerilor din HoReCa va urca de la 30% la 40%, potrivit Profit.ro.

Este foarte important pentru întreaga industrie a turismului să reînceapă la faza a doua a relaxării restricțiilor pentru restaurante. Acest lucru îi va reactiva pe cei aproximativi 400.000 de angajați care lucrează în industrie, vor fi reactivați complet dintre care 130.000 angajați profesează în unități de alimentație publică, 80.000 de angajați în unități de cazare și peste 190.000 de angajați în companii care dezvoltă afaceri în agricultură, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei. Conform documentului citat de Profit.ro, veniturile angajaților din industrie se bazează în principal pe bacșiș, având în vedere faptul că salariul minim pe economie este insuficient supraviețuirii.

Redeschiderea integrală a celor 40.000 de hoteluri, restaurante, baruri și cafenele ar duce la reintrarea pe piață a localurilor, care nu au mai redeschis, estimate azi la 27% din total, adică 10.800 de spații. Industria HoReCa, în momentul de față, este estimată la șase miliarde de euro. Din cauza pandemiei, însă, industria a pierdut 30% din încasări, și are riscul să crească din nou, potrivit patronatelor.

,,Ratarea datei de 15 iunie pentru redeschiderea interioarelor restaurantelor va duce la diminuarea cu 50% a cifrei de afaceri in industrie. A 2-a etapă de redeschidere de pe 15 iunie va fi un impuls, un boost pentru industriile suport, partenere: legume și fructe, procesatori de carne, ape minerale și răcoritoare, bere, vin, lapte și produse lactate, panificație, furnizori de echipamente și servicii”, spun patronatele.

Potrivit Profit.ro, patronatele au mai cerut și acordarea de tichete HoReCa folosite exclusiv pentru achiziția unei mese calde, reducerea taxelor pentru plaje cu 50% în anul 2020 și o legislație care să permită reducerea taxelor locale cu 50% pentru sector în acest an.

Sursa: Prostock Studio

Denis Rus

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts