Europa și 70 de ani de solidaritate și speranță

UBB Radio UE

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. În contextul pandemiei, această zi a fost sărbătorită prin omagii aduse online, de către europenii de pretutindeni. Solidaritatea este cuvântul care caracterizează oamenii de pe întregul continent.

Conform europa.eu, printre actele de caritate făcute de către europeni, se numără și gestul făcut de deținătoarea lanțului de restaurante Odeta, care oferă mese gratuite pentru echipele medicale ale spitalelor din Vilnius și Kaukas. Pe lângă acest lucru, Odeta donează băncilor locale de alimente și persoanelor nevoiașe:

„Pentru a evita irosirea hranei, am decis să o oferim spitalelor locale. S-a transformat rapid într-o întreagă mișcare de solidaritate”, potrivit europa.eu

Un alt gest în acest sens, a fost făcut de Mindaugas, un doctor din Vilnius care înființează un serviciu online gratuit care oferă consultanță medicală de bază în timpul pandemiei. Mindaugas, care este el însuși medic, a creat o pagină de Facebook în care oamenii pot adresa întrebări medicale și pot primi sfaturi rapid (în termen de 10 minute până la 24 de ore, în funcție de urgența solicitării). Aceasta nu numai că oferă sfaturi medicale de bază pacienților, dar reduce și volumul de muncă al personalului medical din prima linie și economisește fondurile publice de la a fi direcționate către sarcini neesențiale sau non-urgente. Acesta declară pentru europa.eu că:

„Oamenii au încă nevoie de asistență medicală pentru probleme care nu au legătură cu Covid-19”.

În Bulgaria, copiii de la „Bon-Bon” îndeamnă oamenii să rămână acasă. La începutul închiderii, populara trupă de copii bulgărești BON-BON a decis, din siguranța caselor lor, să recreeze „Cântecul Pământului” al lui Michael Jackson și să îndemne oamenii să rămână acasă. Peste 90 de membri actuali și foști membri ai trupei, aflați în toată Europa, au luat parte la spectacol, demonstrând că toți putem fi împreună, în ciuda măsurilor de izolare:

„Ne manifestăm solidaritatea prin muzică”, declară aceștia pentru europa.eu.

Pe lângă aceste gesturi de solidaritate, europa.eu a pus la dispoziția tuturor o expoziție online pentru celebrarea a 70 de ani de solidaritate. Astfel că, 2020 marchează 70 de ani de la declarația Schuman. Cu această ocazie, unitatea de arhive a Parlamentului European, direcția pentru bibliotecă și servicii de cunoștințe și biroul de legătură de la Strasbourg organizează împreună o expoziție pentru a sărbători acest eveniment semnificativ în istoria integrării europene.

Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schumann, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schumann. Pentru face o retrospectivă asupra evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Europei 2019, site-ul a pus la dispoziție o galerie foto.

Sursa: Shutterstock

Oana Șuteu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts