SAR avertizează 13 primării din județul Cluj cu privire la soluționarea solicitărilor de finanțare a educației din aceste localități

Educaţie UBB Radio

Echipa Școli curate, proiect național pentru buna guvernare și finanțarea adecvată a școlilor din cadrul organizației Societatea Academică din România, atenționează 13 primării din județul Cluj cu privire la absența informațiilor și documentelor publice solicitate de aceasta.

Informațiile publice au fost solicitate de către echipa Scoli curate în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile publice. Aceste 13 primării somate sunt din Aghireșu, Aiton, Apahida, Beliș, Bonțida, Buza, Călărași, Călățele, Ciurila, Tureni, Măguri-Răcatau, Săcuieu și comuna Sic.

În prima parte a acestei veri vor urma să fie publicate rapoarte din toate localitățile județului cu privire la finanțarea învățământului preuniversitar la nivel local. Aceste rapoarte cuprind toate datele referitoare la acordarea burselor, sumele alocate din bugetele locale pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile necesare în școli, dar și cele pentru reparații și investiții în baza materială a unităților de învățământ din aceste localități. Însă aceste rapoarte nu pot fi întocmite și publicate fără datele de la primăriile somate în repetate rânduri.

Cred că poate fi extrem de copleșitor să fii angajatul unei primării pentru că toate problemele unei comunități sunt responsabilitatea directă a acelora care lucrează într-o astfel de instituție. Totuși, să primești o cerere, să o treci într-un registru și să eliberezi un număr de înregistrare, iar apoi să o înmânezi cuiva responsabil direct pentru redacta un răspuns mi se pare un job floare la ureche. În realitate, conținutul acestei cereri le-a dat mari bătăi de cap unor funcționari publici din multe varii motive. Am sunat și resunat să obținem acest răspuns sau măcar să aflăm care e stadiul cererilor noastre și tot ce am obținut a fost: O să verificăm si vă sunam inapoi, vă rugăm să reveniți, secretarul/a s-a pensionat și am deschis concurs pe post (4 cazuri), am pierdut cererea, o mai trimiteți încă odată și așa mai departe. – a relatat Tobias Pasăre, coordonator Școli curate în județul Cluj.

Aceste comune urmează să fie chemate în judecată în cazul în care până la data de 1 iunie nu vor răspunde cererilor noastre, completate în repetate rânduri de apelurile scrise și telefonice ale ambasadorilor și coordonatorilor Școli curate, eforturi depuse în ultimele săptămâni la nivelul echipei de proiect. Am fost înțelegători pe parcursul stării de urgență, dar acum primarii chiar nu mai au nicio scuză și vom folosi toate căile legale pentru a pune capăt lipsei de transparență în care se regăsesc aceste primării de pe lista neagră. – Cristian Ghingheș, coordonator proiecte în cadrul Societății Academice din România.

 Proiectul Școli curate are ca scop diminuarea corupției în ceea ce privește acordarea și cheltuirea fondurilor publice locale destinate învățământului preuniversitar. Prin acest proiect se dorește modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară (publicarea costurilor ascunse precum fondul școlii; publicarea bugetului pe site; publicarea ROI pe site; participarea reprezentantului elevilor la ședințele CA).

Sursa: Romania Curată

Andrei Blaga

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts