Gripa porcină: metode de prevenire

Sănătate

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea  vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:spital

  • Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută;
  • Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;
  • Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile;
  • Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);
  • Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Oricine care a călătorit recent (în ultimele 7 zile) în zonele afectate şi prezintă simptome de gripă trebuie să se adreseze de urgenţă serviciului medical cel mai apropiat.

Ce este gripa porcină?

Gripa porcină este o afecţiune respiratorie acută a porcilor, cu contagiozitate ridicată, cauzată de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde sa fie ridicată, iar mortalitatea scazuta (1-4%). Virusurile gripei porcine aparţin de obicei subtipului H1N1, dar există şi alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare şi cu virusurile gripei sezoniere umane. Iniţial se credea că virusul gripei porcine H3N2 a fost introdus in populaţia porcină de către om. Deşi virusurile gripei porcine afectează de obicei porcii, pot depăşi uneori bariera speciei şi cauza boala la oameni.

Cum se infectează oamenii?

La oameni virusul se transmite de obicei de la porci. Totuşi, pentru unele cazuri  lipseşte istoricul de contact cu porci sau deplasarea în arii în care au fost localizaţi porci. Transmiterea de la om la om a survenit în câteva situaţi, dar a fost limitată la contacţi apropiaţi sau grupuri restranse de oameni.

Este acest virus contagios?

A fost dovedit că acest virus este contagios şi se transmite de la om la om. Totuşi, în acest moment, nu este cunoscut cât de uşor se răspândeşte in populaţiile umane.

Care este riscul pandemic?

Majoritatea persoanelor, în special cele care nu au contact cu porci în mod obişnuit, nu au imunitate împotriva virusului gripei porcine, care ar putea preveni infecţia. Dacă virusul gripei porcine s-ar transmite de la om la om, ar declanşa pandemia. Este dificil de prevăzut impactul unei pandemii cauzate de acest tip de virus: aceasta depinde de virulenţa virusului, existentă imunităţii populaţiei, protecţia dată de anticorpii dezvoltaţi în urma gripei sezoniere şi alţi factori ce ţin de gazda.

sursa: Ministerul Sănătăţii

Cătălin Nunu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts