Raed Arafat: Deja există un curent care să convingă oamenii să refuze măsurarea temperaturii

Sănătate UBB Radio

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat într-o intervenţie la Digi24, au declarat că autorităţile recomandă măsurarea temperaturii la intrarea în centre comerciale. Măsurarea temperaturii la intrarea în centre comerciale sau instituții se lovește de precauţia unor persoane care răspândesc diverse teorii pe rețele sociale pentru a încerca să convingă populația să refuze această prevedere.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a subliniat faptul că procedura este una normală care poate fi făcută de oricine, nefiind necesară prezenţa unui cadru medical.

„Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi și noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o și noi acasă. Este chiar indicat ca și noi, acasă, din când în când, să ne luăm temperatura. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea, nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi. Noi am recomandat tuturor agenților economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare. Și pentru cel care contestă măsura – nu știu când își mai ia el temperatura. Eu, dacă merg la o ședință de guvern, când intru, mă duc eu dacă cel de la intrare nu e atent, să-mi ia temperatura. Este și o verificare a mea și trebuie să o perceapă fiecare la fel”, a explicat Nelu Tătaru, ministrul sănătății, pentru persoanele care refuză măsurarea temperaturii într-un interviu la Digi24.

La rândul său, Raed Arafat, relatează fapul că a întâlnit personal îndoiala unor persoane în legătură cu măsurarea temperaturii.

„A apărut o problemă interesantă, adică o abordare interesantă, cu luatul temperaturii la intrare în anumite locuri, deja avem un curent pe rețelele de socializare și nu numai. Astăzi am fost sunat pe numărul meu de către o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră, de exemplu, la unul dintre hipermarketuri, că au vrut să-i ia temperatura, ea nu vrea, n-au lăsat-o să intre…”, a relatat Raed Arafat la Digi24.

Secretarul de stat din MAI a numit procedura drept una normală ce este necesară pentru a preveni prezența unei persoane bolnave în rândul unei adunări, lucru ce ar ridica riscul unei contaminări şi a adăugat că această procedură îi este aplicata inclusiv lui.

„Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ți ia temperatura. Dacă se afișează o temperatură peste 37,3 da, nu ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală”, a mai spus Raed Arafat, care susţine că a observat că „deja există un curent care să convingă oamenii să refuze acest lucru, să nu accepte”.

„Eu când mă duc la minister dimineață sau când mă duc la Ciolpani, la Centrul de Comandă, pompierul la poartă nu-mi deschide mie bariera până nu îmi ia temperatura”, a concluzionat acesta.

Din 15 mai, autorităţile au introdus obligatoriu această procedură, iar oricărei persoane care intră într-un spațiu public închis sau sediu de instituție îi va fi măsurată temperatura. Persoanele a căror temperatură este de peste 37.3 grade nu vor putea intra în magazine.

Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea

Ana Gălan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts