Restaurantele, hotelurile și terasele din România se vor deschide progresiv începând cu 1 iunie

Economie UBB Radio

Reprezentanţii restaurantelor şi hotelurilor din România au avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban și s-a decis că terasele se deschid oficial la 1 iunie. Restaurantele se vor deschide parțial pe 15 iunie, iar la 1 iulie ar urma să aibă loc relaxarea majoră, respectiv redeschiderea tuturor localurilor HoReCa, în cazul în care nu vor exista cazuri majore de îmbolnăviri.

Răzvan Pârjol, secretar de stat responsabil cu turismul în Ministerul Economiei a declarat, pentru G4Media.ro:

„Acesta este planul, e dorința noastră – oficiali și reprezentanți ai sectorului, și vom monitoriza situația epidemiologică din această perioadă pentru a putea respecta termenele”

Cum se va servi la restaurante?

Reprezentanții industriei au prezentat, la discuția cu Ludovic Orban, un set de măsuri pe care le vor lua pentru a proteja clienții. După fiecare servire, chelnerul va trebui să dezinfecteze masa, vor purta în permanență mască și mănuși și vor avea grijă la respectarea distanțării sociale.

„Vor fi reguli normale, decente. Vom avea mese distanțate la 2 metri, clienți în număr restrâns, maxim între 6 și 8 persoane, triaj epidemiologic pentru personal, iar anumite restaurante pot face și pentru clienți acest triaj epidemiologic”, a declarat Dragoș Petrescu, patron din industria HoReCa, pentru Digi24.

Prețurile, probabil, vor scădea, atât în restaurante, cât și la ofertele de cazare ale hotelurilor.

„Sigur nu vor crește prețurile, dimpotrivă, ne așteptăm ca prețurile să scadă pentru că clienții noștri așteaptă oferte speciale. Ei au un buget restrâns. Nu ne putem adresa unor clienți dispuși să cheltuiască mai mult. Prețurile vor scădea atât în zona de hoteluri cât și în restaurante”, a mai declarat Dragoș Petrescu.

Măsuri guvernamentale – Sprijinirea HoReCa

Conform Ziarului Financiar, statul va achita 42,5% din salariile din HoReCa după deschidere, în primele trei luni când restaurantele, cafenelele şi barurile vor funcţiona, iar plata taxelor şi impozitelor din 2020 se va achita în 2021 sub forma a 12 rate egale.

Pentru IMM-uri se vor acorda granturi în valoare de 300 milioane euro pentru capital de lucru şi 700 milioane euro pentru investiţii.

O problemă discutată de Ludovic Orban și cei de la HoReCa este ca tichetele de masă să fie folosite doar în restaurante, dar s-a pus accent și pe suspendarea plății impozitului specific pentru semestrul II din 2020.

Sursa: Unsplash/Sergei Brylev

Marius Băcilă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts