Asociația Medicilor și Specialiștilor Kinetoterapeuți din Fotbal a organizat un eveniment despre importanța medicinii sportive

Sport UBB Radio

Asociația Medicilor și Specialiștilor Kinetoterapeuți din Fotbal a organizat luni o conferință online cu scopul de conștientizare a importanței prevenției și recuperării în sportul de performanță.

Evenimentul a fost moderat de jurnalista Andra Miron și a avut o mulțime de invitați: Ovidiu Chiriac, președintele Asociației Medicilor și Specialiștilor Kinetoterapeuți din Fotbal, prof. dr. Viorel Cojocaru, profesor universitar Doctor Honoris Causa, Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Român, Narcis Claudiu Răducan, manager sportiv, Monica Roșu și Simona Amânar, multiple campioane olimpice la gimnastică, Răzvan Marin, fotbalist al clubului Ajax Amsterdam, Loredana Dinu, campioană olimpică și mondială la scrimă, Mihai Leu, campion mondial la box și campion național de raliuri, Alina Dumitru, campioană olimpică la judo, Corina Goreac, psiholog și Călin Marin, kinetoterapeut.

Invitații au dezbătut diverse subiecte, toate având la bază importanța sportului în copilărie, subliniind faptul că acesta trebuie să fie făcut corect, cu precauțiile corespunzătoare.

Dr. Ovidiu Chiriac a discutat despre asociația pe care a înființat-o acum zece ani, prin intermediul căreia el și colegii lui, de asemenea kinetoterapeuți specialiști, stabilesc în urma unui control dacă tinerii sunt apți din punct de vedere fizic pentru a se înscrie la sporturi de performanță.

Invitații au discutat și despre importanța recuperării în urma unui accident.

”Indiferent cât de bun sau cât de talentat ești, nu vei scăpa de accidentări”, spune Narcis Răducan, manager sportiv. Acesta a menționat, de asemenea, o greșeală majoră pe care o fac părinții copiilor înscriși la fotbal, aceștia pedepsindu-și copiii cu sintagma „Nu te mai duci la fotbal”. Domnul Răducan consideră sportul ca fiind o sursă de disciplină pentru copii, deoarece aceștia fac mișcare și primesc o educație din partea antrenorului, practicând un sport de performanță.

Invitații au discutat și despre importanța unui psiholog în viața unui tânăr sportiv.

„Cel mai important loc pe care psihologul îl poate avea e de la 12 la 16 ani”, a declarat Dr. Viorel Cojocaru. Acesta a afirmat că psihologul sportiv e esențial, deoarece, în adiția unui fizic sănătos, copiii trebuie să aibă și un psihic sănătos.

Invitații au dezbătut diferite aspecte ale schimbării sportului după pandemia de Covid-19.

„La gimnastică e foarte greu, nu ai aparate în sufragerie, in dormitor, după două luni trebuie să o iei de la 0. Recuperarea va fi foarte grea, știu deja sportive care s-au lăsat de gimnastică, sportive care ar fi avut șanse la competiții mari”, a declarat Simona Amânar, campioană multiplă la gimnastică.

Ovidiu Chiriac a discutat despre un program de recuperare implementat de asociația din care face parte, afirmând că, la kinetoterapie, trebuie să facă reechilibrarea axului kinetic în urma unor eforturi fizice considerabile. Acesta a discutat și despre importanța posturării în urma antrenamentului, pentru a avea o recuperare adecvată.

„Înseamnă că se face mișcare și se pot dezvolta armonios; se fructifică calitățile copilului”, a susținut acesta.

Călin Marin, kinetoterapeut, a subliniat de asemenea importanța recuperării în urma unui meci de fotbal.

„FIFA recomandă ca meciurile să nu se desfășoare mai des de două zile, ca să fii complet refăcut”, a declarat acesta.

Răzvan Marin, fotbalist al clubului Ajax Amsterdam, a participat de asemenea la conferință.  Acesta a discutat despre desfășurarea antrenamentelor de fotbal pe timpul pandemiei.

„Din păcate, când nu am avut voie să ne antrenăm la baza de pregătire, alergam în parc, pe asfalt, ceea ce nu e OK pentru că pot apărea dureri, dar apoi am început să ne putem antrena la bază, și bineînțeles că ne simțeam foarte bine. Tot timpul facem asta, nu doar în perioada asta”, a spus Răzvan.

Întrebat de importanța unei evaluări medicale, fotbalistul este de părere că e esențială:

„Foarte important. Din păcate, la noi în România nu se pune mare accent pe asta, cu toate că e foarte important. E normal ca după o perioadă de timp să apară mici dureri, mai ales la spate.”

Conferința l-a avut ca invitat și pe Gheorghe Popescu, fost fotbalist român de performanță. Acesta a discutat despre anumite diferențe între fotbalul în România și fotbalul în alte țări europene, dar și despre importanța distanțării în timpul pandemiei de Coronavirus.

„Cu toții avem același interes, acela de a juca, însă cele care trebuie să primeze sunt sănătatea, siguranța sanitară a tututor participanților la acest eveniment extrem de așteptat, fotbalul, și să fim sănătoși, să ne putem desfășura activitatea și să putem termina campionatul”, susține fotbalistul.

Sursa: Facebook Recuperare Sportiva

Andreea Bordea

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts