Cazurile de COVID-19 și atacurile cibernetice urmează o curbă similară

Tech UBB Radio

În contextul stării de urgență provocată de pandemia cu noul coronavirus (Sars-Cov-2) atacatorii cibernetici au mai multe ținte pe care le pot compromite, având în vedere că petrecem o perioadă semnificativ mai mare pe Internet.

 „Atunci când au loc diferite evenimente majore la nivel global, catastrofe naturale, evenimente sportive sau simpla apropiere a unor sărbători, atacurile cibernetice se intensifică. Asta se întâmplă pentru pentru că oamenii sunt mai mult online, vor să doneze mai mult diferitelor instituții sau vor să obțină mai multe informații despre acel eveniment.”, explică Florin Costache, expertul ING în riscul sistemelor informatice, în episodul cu numărul 24 al Podcast-ului Future Banking, susținut de ING Curious Lion.

Conform Bitdefender, România se află pe locul nouă în topul mondial al ţărilor vizate de atacuri informatice legate de COVID-19. Cele mai multe raportări de atacuri cibernetice au fost înregistrate în SUA, Turcia și Franța.

Zilnic sunt expediate peste 18 milioane de e-mail-uri cu înșelătorii legate de COVID-19 către utilizatorii Gmail, a anunțat Google, potrivit BBC. Cercetătorii din domeniul siguranței cibernetice au mai descoperit atât site-uri înșelătoare, cât și aplicații pentru telefoanele mobile, iar aceastea erau construite folosind informații reale despre pandemie. O aplicație de Android susținea că poate urmări răspândirea pandemiei de coronavirus, însă în realitate masca un atac de tip ransomware: telefonul era infectat și utilizatorului i se cereau bani pentru a redobândi controlul asupra dispozitivului.

Spitalele – o țintă a atacatorilor în timpul crizei COVID-19

Unitățile medicale sunt printre cele mai vulnerabile ținte pentru că o parte dintre echipamentele electronice folosite în spitale nu pot fi protejate cu soluții tradiționale de securitate, iar doctorii, asistenții și infirmierii nu sunt instruiți adecvat să depisteze un potențial atac informatic.

Un eveniment grav a avut loc și în România în a doua jumătate a lunii martie, când un spital a fost atacat informatic, printr-un ransomware, arată experții în securitate informatică de la Bitdefender. Conducerea instituției a fost forțată să plătească recompensă pentru deblocarea datelor. Numele spitalului nu a fost dezvăluit, din motive de securitate.

Pe de altă parte, Republica Cehă a raportat recent un atac cibernetic asupra Spitalului din Brno, care a forțat instituția să-și închidă întreaga rețea IT, să amâne intervenții chirurgicale și să redirecționeze noii pacienți la un spital din apropiere, potrivit HotNews.ro.

Un alt atac informatic petrecut în urmă cu o lună a blocat accesul la internet de la toate unitățile de sănătate pariziene. Hackerii au încercat să paralizeze sistemul de informații al spitalelor Asistance Publique-Hopitaux de Paris (organismul care administrează 39 de spitale publice din regiunea pariziană), conform Mediafax.

Munca de acasă – riscuri mai mari pentru companii și organizații

Trecerea rapidă la munca de acasă crește riscurile cibernetice, deoarece angajatorii instituie telemuncă și permit conexiuni cu sistemele organizațiilor lor, iar atacatorii cibernetici încearcă adesea să intre în sistemul informatic al acestora prin exploatarea numeroase vulnerabilități.

Luând legătura cu câțiva utilizatori de internet, aceștia au remarcat o expunere mai mare la atacuri cibernetice comparativ cu o perioadă normală a anului:

„Primeam și înainte de pandemie email-uri phishing, dar acum hackerii s-au adaptat situației. Printr-un email am fost încurajat să donez bani pentru echipament și aparatură medicală.”, spune Ionuț (20 ani).

„Atacatorii fac în așa fel încât conținutul să pară credibil, astfel vulnerabilitatea crește. Încerc pe cât posibil să mă informez din surse sigure și să fiu atentă ce site-uri accesez.”, afirmă Gabriela (40 ani).

De aceeași părere este și Stefan (17 ani) care constată: „Mă simt mai expus în această perioadă în care toată lumea navighează online. Ești bombardat de informație din toate părțile și nu mai distingi care e oficială și care e menită a fi fake-news pentru a te atrage să deschizi pagina respectivă.”.

Așadar, recomandarea cea mai potrivită în această perioadă este ca acum, mai mult ca niciodată, să vă protejați datele, rețelele și sistemele informatice pentru a evita declanșarea unei crize cibernetice, pe lângă criza de sănătate cu care ne confruntăm deja, potrivit echipei Thales Cyber Threat Intelligence.

Sursa: Rawpixel

Ioana Cheșu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts