Ordonanțele de urgență privind modificarea Codului Penal, publicate în Monitorul Oficial la câteva ore de la ședința de Guvern | Proteste spontane în marile orașe

Politic UBB Radio

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a adoptat în cadrul ședinței din seara de 30 ianuarie a.c. ordonanțele de urgență privind modificarea Codului Penal și Codului de procedură penală. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial în timp record, la scurtă vreme de la adoptarea lor, în jurul orei 01:00. Ordonanţa de urgenţă ce poartă numărul 13/2017 va intra vigoare la 10 zile de la publicare, însă modificările Codului de procedură penală au intrat deja în uz. Proiectul de lege privind graţierea unor pedepse va merge potrivit Ministrului Justiției, Florin Iordache, în procedură de urgenţă în Parlament. 

Proteste spontane împotriva deciziei guvernului s-au organizat atât în Cluj, cât și în alte orașe ale țării. La Cluj-Napoca, la ora 1:00 numărul oamenilor ieșiți în stradă se ridica potrivit estimărilor Jandarmeriei la peste 10.000, iar la București la peste 15.000.

Președintele României, Klaus Iohannis și-a exprimat punctul de vedere pe rețeaua de socializare Facebook, la scurt timp de la anunțul făcut de Florin Iordache:

,,[…] Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!
De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.
Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.[…]De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA a declarat pentru News.ro că aceste proiecte vor afecta grav lupta anticorupție din România:

,,Prin acest proiect se urmăreşte ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penala pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Acest proiect va afecta grav lupta anticorupţie.”

Loredana Bertișan/Sursă foto: printscreen site Monitorul Oficial, Sursă video: Saul Pop

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts