Franța, obligată să despăgubească şapte cetăţeni români de etnie romă pe care i-a evacuat dintr-o tabără de la marginea Parisului

Internaţional UBB Radio

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa, în contextul în care nu a ţinut cont de consecinţele evacuării unei tabere de romi români în regiunea pariziană, în 2013, şi de situaţia particulară a persoanelor expulzate, potrivit unui comunicat de presă.

În aprilie 2013, șapte români din comunitatea romă au sesizat CEDO, în urma deciziei autorităţilor franceze de a evacua tabăra neautorizată în care se aflau de şase luni, la Courneuve, în regiunea pariziană.

Fără propunere de relocare, cetățenii au plecat de bunăvoie, instalându-se temporar în altă parte, dar fără caravenele care le-ar fi fost confiscate, după cum afirmă ei. Judecătorii de la Strasbourg au considerat că, circumstanţele evacuării forţate a taberei şi condiţiile lor de viaţă ulterioare

„nu constituie un tratament inuman şi degradant”, dar „din cauza termenului scurt între ordinul prefectului şi punerea sa în aplicare, nu a existat o luare în calcul a consecinţelor expulzării şi a situaţiei particulare a reclamanţilor.”

Statul francez a încălcat articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale şi a domiciliului) şi articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Potrivit CEDO,

„apartenenţa reclamanţilor la un grup defavorizat social şi nevoile lor particulare trebuie luat în calcul în examenul de proporţionalitate pe care autorităţile sunt obligate să-l efectueze”, fapt ce nu s-a întâmplat în cazul în speță.

În urma sesizării către CEDO, statul francez a fost condamnat să achite fiecărui reclamant suma de 7.000 de euro ca despăgubiri morale. Documentul oficial poate fi consultat aici.

Sursa: Centrul Rromilor Romani Criss

Marius Băcilă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts