China anulează toate acuzațiile de spionaj lansate de Statele Unite asupra cercetărilor pentru un vaccin anti-COVID-19

Internaţional UBB Radio

Administrația Chinei a catalogat drept ,, calomnii acuzațiile oficialilor americani privind implicarea acestora în atacurile cibernetice ce vizează proiecte de cercetare medicală privind coronavirusul, potrivit Reuters.

Ministerul de Externe de la Beijing a comunicat faptul ca Partidul Comunist Chinez se opune tuturor acuzațiilor lansate de Statele Unite referitoare la o posibilă acțiune de spionaj cibernetic pentru furtul de date în ceea ce constă avansarea cercetărilor pentru tratamente anti-coronavirus.

,,Orice acțiune de sabotare a eforturilor antiepidemice trebuie condamnată., a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, conform sursei citate.

Hackerii chinezi și iranieni atacă universități și companii farmaceutice din Statele Unite în efortul de a sustrage date din sfera proprietății intelectuale despre proiectele referitoare la tratamente și eventuale vaccinuri pentru coronavirus, afirmă oficiali americani precum Bill Evanina, directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate.

China și Iranul au lansat începând cu luna ianuarie atacuri cibernetice asupra firmelor și instituțiilor din SUA care încearcă să dezvolte un vaccin anti-coronavirus, mai arată oficialul iranian.

Aceste acțiuni riscă să fie considerate de Administrația Donald Trump ca fiind un atac direct asupra sistemului de sănătate publică, având în vedere faptul că în unele cazuri sunt afectate cercetările pentru depistarea unui vaccin.

Biroul Federal de Investigații (FBI), Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitatea Infrastructurii din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă au depistat anumite ,,intruziuni” în instituțiile care lucrează la cercetările legate de coronavirus.

Bill Evanina, directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate, a declarat pentru BBC că guvernul american a avertizat organizațiile de cercetare medicală cu privire la aceste riscuri.

,,Potențialul furt de informații periclitează oferirea opțiunilor sigure și eficiente de tratament.”, avertizează oficialii americani.

Alerta nu menționează și statul Iran, dar oficialii de la Washington au sugerat că și Teheranul a comis atacuri similare.

Cea mai recentă mișcare de fraudă informațională

FBI a declarat joi faptul că un fost angajat chinez al Clinicii din Cleveland a fost arestat pentru o fraudă de 3.6 milioane de dolari din granturi federale. Acest eveniment este considerat ca fiind cea mai recentă încercare a Chinei de a fura informațiile științifice ale Statelor Unite privind proiectele de cercetare medicală.

Potrivit Agenției Reuters, oficialii FBI au percheziționat reședința din Ohio a dr. Qing Wang și l-au arestat pentru acuzațiile de fraudă. Procurorii au declarat că dr. Wang a acceptat granturi de la Institutul Național de Sănătate ascunzând faptul că era în același timp decan al Colegiului de Știință și Tehnologie la Universitatea de Știință și Tehnologie din Huazhong. Conform oficialilor, acest lucru poate fi considerat o violare a termenilor de acordare a granturilor.

,,Dr. Wang a ascuns în mod deliberat poziția sa din China și chiar s-a angajat într-un model generalizat de fraudă pentru a evita culpabilitatea infracțională.”, afirmă Eric Smith, șeful biroului FBI din Cleveland.

Un alt caz de posibilă fraudă informațională a fost cel al unui profesor de biologie de la Harvard din luna ianuarie, care a fost a fost acuzat de faptul că a mințit Pentagonul si NIH în legătura cu implicare sa în programul Chinei de spionaj.

Sursa: Mediafax

Bianca Bărbat

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts