13 februarie, Ziua Mondială a Radioului

Media UBB Radio
Sursa fotografiei: Ovidiu-Ionel Duță

În fiecare an, în data de 13 februarie se sărbătorește Ziua Mondială a Radioului (World Radio Day – WRD), scopul fiind acela de a atrage atenția publicului larg asupra importanței radioului ca mijloc de informare ce facilitează accesul la cunoaștere și la informație al marelui public.

Ziua Mondială a Radioului a fost proclamată la 3 noiembrie 2011 în urma celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, fiind ratificată de Adunarea Generală a UNESCO din decembrie 2012. Astfel, în 13 februarie 2013 a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Mondială a Radioului, marcându-se astfel prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, din anul 1946.

Sursa fotografiei: Ovidiu-Ionel Duță

În România, prima emisie s-a realizat cu apelul „Alo, aici Radio București, România” și a avut loc în 1 noiembrie 1928, aparținând postului național de radio. Cu toate că la începuturile radioului deținerea unui aparat de recepție radiofonică era considerată aproape imposibilă, din cauza numărului redus de astfel de aparate disponibile în România, astăzi, radioul este considerat a fi unul dintre cele mai accesibile modalități de informare a publicului. Acest lucru se datorează tocmai faptului că, pentru ascultarea radioului, este necesar un simplu aparat de recepție radiofonică, spre deosebire de alte mijloace de informare.

– Alexandra Boierean / Sursa fotografiilor: Ovidiu-Ionel Duță

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts