Simpozion pentru bolnavii de hepatită la Cluj-Napoca

Sănătate

Un simpozion dedicat pacienților cu hepatita B, C și D se va desfășura mâine, începând cu ora 14, la Vila Diakonia din Cluj-Napoca.

Acest eveniment se desfășoară la inițiativa Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România din zona Transilvaniei. Cu această ocazie, bolnavii care suferă de hepatită virală B, C sau D vor avea ocazia să se întâlnească cu medici specializați.

“Discuția de mâine vrem să fie una deschisă, nu mergem acolo să dictam. Ar fi bine chiar să ne oprească oamenii în timpul expunerii și să pună întrebări.” a declarat Prof. dr. Vasile Andreica, care va susține o prezentare în cadrul evenimentului.

Dacă în anul 2009 se înregistrau la nivel național un număr de 6885 de bolnavi pe lista de așteptare cu hepatita B și C, în anul 2012 se înregistrează 2763 de bolnavi pe listele de așteptare deci o scădere cu 60 %.

“Controlăm apa potabilă din acest județ pentru a prevenii trasmiterea bolilor” a spus Dorina Duma, Director Directia de Sănătate Publică Cluj.

Tot aici se va discuta și despre certificatul de handicap, cine trebuie să monitorizeze evoluția bolnavilor, evolutia hepatitelor cronice virale, de ce sunt diagnosticate târziu hepatitele, stilul de viață al bolnavilor cu hepatită cronică virală, precum și despre hepatitele cronice virale și sarcina.

Hepatita A mai este numită și “boala mâinilor murdare” sau “hepatita infecțioasă” iar calea principală de transmitere este cea digestivă și rareori prin contact cu sânge infectat. Poate fi prevenită prin vaccinare. Hepatita virală B este o boală infecțioasă a ficatului cauzată de virusul cu același nume (VHB), care poate evolua către complicații grave, precum ciroza sau cancerul hepatic. Factorii ce accelerează progresia hepatitei cronice C sunt consumul de alcool, obezitatea sau vârsta mai înaintată la momentul infecției.

 [flagallery gid=29 name=”Gallery”]

____________

Mihai Cistelican

Foto: Mădălina Gorschi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts