Drepturile cetățenilor europeni dezbătute la Parlamentul European

Social UE

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care statele membre UE și Comisia Europeană sunt obligate să facă demersuri concrete cu privire la implementarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor europeni.

Printre drepturile cetățenilor UE  se numără dreptul de a-și alege reședința în alt stat membru, dreptul de fi ales și de a vota în alegerile pentru Parlamentul European și în alegerile locale dar și dreptul de a adresa petiții Parlamentului European.

Rezoluția se axează pe problemele care persistă în domenii ca libera circulație a tuturor cetățenilor Uniunii Europene, recunoașterea calificărilor profesionale în toate statele UE, accesul liber la informație, non-discriminarea, drepturi electorale și libera circulație a documentelor privind statutul civil.

„În ultimii ani, cele mai multe petiții adresate Parlamentului European s-au referit la problemele întâmpinate de cetățeni ai UE în exercitarea dreptului la libera circulație”, a precizat raportoarea Adina-Ioana Vălean  în dezbaterea dinaintea votului.

În ceea ce privește România, Parlamentul a cerut acelor țări care continuă să restricționeze accesul cetățenilor români pe piața forței de muncă să-și revizuiască deciziile cât mai repede, luând în considerare „principiul egalității, interzicerii discriminării, natura nejustificată a acestor decizii și principiul solidarității”.

Deputații europeni au abordat de asemenea și probleme referitoare la grupurile minoritare,  la persoanele cu dizabilități dar și la cuplurile atestate legal.

_____________

Oana Alexa

Foto: http://ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts