Gaudeamus și-a deschis porțile în Cluj-Napoca

Din oraş Eveniment

Târgul de carte Gaudeamus  s-a deschis oficial publicului clujean astăzi și va dura până duminică, 1 aprilie. Organizatorii au pregătit vizitatorilor 78 de expozanți și 20 de evenimente culturale.

Spre deosebire de edițiile trecute, Caravana Gaudeamus a organizat în premieră o expoziție a fotografului Jean Marc Godès. El este cel care a semnat și afișul caravanei, în care literatura se plimbă pe patru roți. Artistul a avut peste 40 de expoziții în Franța, Italia, Brazilia, Canada, Elveția și România.

Directorul executiv Gaudeamus, Vlad Epstein, a declarat: „Asistați la un record în ceea ce privește dimensiunile târgului, a atins dimensiunea de 800 de metri, 78 expozanți, 20 de evenimente culturale și probabil că vor mai interveni și altele. Sunt convins că la finalul acestei ediții vom aplauda publicul clujean precum și presa clujeană, partenerii noștri dintotdeauna”.

Întrebat cum crede că ar putea stimula tineretul să fie mai interesat de cărți, președintele de onoare, Cornel Udrea,  a răspuns: ”Este o intreprindere absolut dificilă să aduci tineretul aproape de carte, în niciun caz nu am conceput și nici nu sunt de acord cu acea metodă pe care am văzut-o în mai multe locuri, mai multe festivaluri, elevii aduși încolonați. Este o imagine absolut grotească și care nu corespunde realității, de aceea cred că cei care vor să citească, cei care doresc într-adevăr să se apropie de miracolul literei tipărite o vor face. Depinde acum și de editori sau de felul în care ofertele târgului vin în întâmpinarea tinerilor. Să nu uităm că prețurile sunt relativ accesibile pentru o carte”.

În cadrul ediției de anul acesta, organizatorii au declarat că vor felicita în mod public elevii cu performanțe excepționale: ”Pentru  olimpicii care vor fi aici, ne facem o datorie de onoare din a-i prezenta unde au perfomat , la ce nivel, în ideea că nu se știe niciodată dacă peste câțiva ani nu vom spune cu mândrie că la a 13-a ediție a târgului de carte Gaudeamus a participat un mare poet, un mare cercetător care pe atunci era elev, olimpic premiant. ”

Vizitatorii se pot bucura și de prețuri reduse, întrucât unele edituri au reduceri de la 10% până la 45%. Prețurile cărților încep chiar de la suma de 5 lei.

În prima zi a târgului, participanții de toate vârstele, s-au arătat în general mulțumiti de reducerile oferite de edituri. Unii dintre acești erau veniți pentru prima dată, iar pentru alții era deja o tradiție.

Deși pe lista priorităților cititorilor se însciru mai mult cărți pe domeniul de profesare, nici beletristica nu este uitată. De asemenea, la Gaudeamus mai puteți găsi și colecții muzicale sau video.

Târgul de carte este deschis în fiecare zi începând cu ora 10 până la ora 19. Intrarea este liberă.

______

Ruxandra Pătrașcu Maian

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts