A fost inaugurat Centrul de Îngrijiri Paliative “Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

Din oraş Sănătate

Așezământul de Îngrijiri Paliative  “Sfântul Nectarie” a fost inaugurat astăzi, având rolul de a oferi sprijin medical și sufletesc bolnavilor oncologici în fazele terminale al bolii, dar și familiilor acestora. Serviciile vor fi gratuite și vor fi asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici specialiști, asistente medicale, farmaciști, asistenți sociali și preoți, infirmiere și voluntari care vor da şansa bolnavilor de a-și trăi cu deminate suferința.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a fost cel care a avut distincția de a tăiat panglica, ca mai apoi, alături de ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficializat slujba de sfințire și binecuvântare a centrului social.

La eveniment au fost prezente atât autoritățile locale și județene, persoanele din sfera medicală, oamenii de cultură, reprezentanții presei, cât și alte persoane entral dorit să ia parte la deschidere.

De asemenea, a avut loc și o festivitate de premiere, în cadrul căreia au fost înmânate plachete comemorative celor care l-au sprijinit pe episcopul-vicar Vasile Someşanul în construirea aşezământului. Astfel, acestea  au fost  acordate primarului Emil Boc, reprezentat de viceprimarul Gheorghe Șurubarul, secretarului de stat pentru culte Adrian Lemeni, prefectului Gheorghe Vușcanu, prercum și președintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

Episcopului- vicar Vasile Someșanul, cel care a coordonat proiectul, a primit o icoană cu Sfântul Nectarie. De asemenea, profesorul universitar Mirela Gherman-Căprioara, şefa secţiei de Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi entral va coordona din punct de vedere medical aşezământul, a primit cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda Arhiepiscopia Clujului, și anume Crucea Transilvană.

După încheierea festivității, oficialii au fost rugați să ciocnească simbolic un pahar de vin, iar restul participanților să viziteze centrul. Mai apoi a urmat Conferința internațională „Diaconie și taumaturgie”, organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Construcția acestui centru a început pe data de 25 septembrie 2009, costurile totale ridicându-se la suma de peste 4.000.000 lei, banii provenind din donații, sponsorizări și din parte autorităților locale și centrale. Centrul urmează să își deschidă porțile începând din luna ianuarie 2012, Arhiepiscopia facând în prezent demersuri pentru obținerea acreditărilor.

__________

Ularu Ana

Foto:  Biroul de presa al Arhiepiscopiei Clujului

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts