Teste gratuite ale glicemiei de Ziua mondială a Diabetului (Audio)

Din oraş Sănătate

Ziua mondială a Diabetului este sărbătorită astăzi și la Cluj.  Persoanele de orice vârstă îşi pot testa gratuit glicemia în trei locaţii: Centrul Medical Asteco, Str. Constantin Brâncuși Nr. 105, Gheorgheni, între orele 09.00 – 20.00; incinta Polus Center, între orele 10.00 – 21.00 și la Sediul PSD Cluj-Napoca, Str Piaţa Avram Iancu, între orele 10.00 – 18.00.

Evenimentul este organizat de Federaţia Internaţională de Diabet şi susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Studenții Universității de Medicină și Farmacie s-au alăturat acestei campanii și asigură recoltarea probelor de sânge.

„Testările pe care le facem în aceste campanii se fac cu ajutorul unui glucometru. Este un aparat care măsoară glicemia din sângele capilar”, a declarat Adrian Copcea, medic specialist diabetolog de la Centrul medical Asteco.

[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2011/11/Ziua-mondiala-a-diabetului-Insert-medic.mp3]

În special vârstnicii profită de această ocazie pentru a-și testa glicemia.

[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2011/11/Vox-diabet.mp3]

Diabetul zaharat intră în categoria bolilor cronice. O glicemie mărită ar trebui să fie un semnal de alarmă, ridicând suspiciunea existenței acestei boli.

Anul trecut, au fost diagnosticați în România peste un milion de diabetici. Îngrijorător este faptul că aproape o treime din aceste persoane nici nu știau că au diabet.

_____________

Mădălina Voșlaban

Diana Mărginean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts