Obiectivul UE: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Sănătate UBB Radio

Comisia Europeană a adoptat obiectivul de a reduce în UE, până în 2050, emisiile de gaze cu efect de seră cu 80-95% faţă de nivelurile de referinţă (1990) drept contribuţia pe termen lung din partea Europei la prevenirea periculoaselor schimbări climatice.

Foaia de parcurs furnizează direcții pentru politicile sectoriale, strategiile naționale și regionale de reducere a emisiilor, precum și pentru investițiile pe termen lung.

Motivul pentru care Comisia Europeană a acceptat această inițiativă este acela că, promovarea pe plan mondial a tranzitiei la o economie cu emisii reduse de carbon și eficiență în utilizarea resurselor va avea efecte pozitive multiple pentru UE, informează Comisia Europeană.

”Trebuie să începem tranziţia către o economie competitivă cu emisii reduse de carbon acum. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât costurile vor fi mai mari. Pe măsură ce preţul petrolului creşte, Europa plăteşte tot mai mult pentru factura sa de energie şi devine tot mai vulnerabilă la şocurile induse de această creştere. Deci, prin începerea tranziţiei acum, vom avea beneficii în viitor. Iar vestea cea bună este că nu trebuie să aşteptăm până la noi descoperiri tehnologice. Economia cu emisii reduse de carbon poate fi construită prin dezvoltarea pe mai departe a tehnologiilor existente, deja experimentate. La această tranziţie trebuie să contribuie toate sectoarele economice, inclusiv agricultura, construcţiile sau transportul. Prin descrierea celei mai eficiente căi din punct de vedere la costurilor de a aduce Europa viitoare în zona emisiilor reduse de carbon, Foaia noastră de parcurs furnizează un cadru clar şi previzibil pentru guverne şi mediul de afaceri astfel încât să îşi poată pregăti strategiile de reducere a emisiilor de carbon şi investiţiile pe termen lung”, a declarat comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice, Connie Hedegaard.

Construirea unei economii cu emisii reduse de carbon va necesita, în următorii 40 de ani, investiţii anuale adiţionale echivalente cu 1.5% din PNB-ul Uniunii – respectiv 270 de miliarde de euro – peste nivelul investiţiilor totale curente ce reprezintă 19% din PNB.

_______________________

Andreea Stăicuț

Foto: ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts