Campanie inedită, teatru vs. pictură: Teatrul Nottara și MNAR au lansat campania „Actori de pus în ramă”

Cultură UBB Radio

Muzeul Național de Artă al României alături de Teatrul Nottara au demarat în data de 11 mai campania online „Actori de pus în ramă”. Inițiativa are drept scop „interpretarea” unor lucrări din patrimoniul MNAR de către actorii teatrului.

Conceptul campaniei este inspirat din provocările adresate de către marile muzee ale lumii în această perioadă, care îndeamnă publicul să recreeze opere de artă în moduri cât se poate de originale. MNAR a lansat o astfel de invitație în data de 15 aprilie, cu ocazia Zile Mondiale a Artei, conform unei postări publicate de MNAR pe pagina sa.

Pe lângă „interpretările” actorilor, vor fi realizate scurte materiale video cu fiecare în parte, în care actorul „pus în ramă” povestește despre lucrarea pe care a reinterpretat-o, folosind datele primite de la specialiștii MNAR.

Postările vor fi publicate în fiecare zi de luni, pe paginile de Facebook ale celor două instituții(Teatrul Nottara și MNAR), alături de imagini în care opera de artă este alăturată versiunii pe care actorii o realizează, intrând în pielea personajului din tablou, mai precizează cei de la MNAR.

Pentru lansarea campaniei a fost aleasă pictura intitulată Buchetiera de Mihail Lapaty (1816-1860), interpretată de Ioana Calotă drept „actor de pus în ramă”. Povestea tabloului supsă de către actriță, dar și mai multe informații despre prințesa Maria Cantacuzino, chipul ei fiind folosit de artist în această alegorie, se găsește pe pagina MNAR de Youtube.

Sursa: MNAR

Adina Chiriac

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts