Un ONG propune lărgirea spațiilor de recreere din Capitală pe durata weekend-urilor

Social UBB Radio

ONG-ul ARCEN, cunoscut pentru inițiativele legate de restaurare și conservare a memoriei Bucureștiului, propune Primăriei Capitalei un proiect pentru lărgirea spațiilor de recreere prin pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice pe durata weekend-urilor.

Proiectul-pilot „Străzi deschise” vizează extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, începând cu data de 6 iunie 2020, prin pietonalizarea străzilor din proximitate, urmărind să experimenteze lărgirea integrată a spațiilor de recreere în contextul crizei generate de coronavirus și al nevoilor create de ieșirea treptată din izolare și de încetarea stării de urgență, potrivit unui comunicat de presă.

,,Respectarea noilor reguli de conviețuire urbană stabilite pentru protejarea sănătății publice cere mai mult spațiu public în interiorul orașelor. În prezent, Bucureștiul are doar 3 mp de parcuri și grădini publice pentru fiecare locuitor, fără să ia în calcul rezidenții neoficiali, adică mai puțin de jumătate din norma europeană. Crearea condițiilor de recreere în spații deschise, prin păstrarea distanțării fizice, este fundamentală pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor orașului. E nevoie să regândim rapid viața orașului; această criză poate deveni o oportunitate pentru un nou tip de con|viețuire urbană”, arată ONG-ul ARCEN în comunicatul de presă.

Într-o primă etapă  extinderea spațiului celor două grădini publice, Icoanei și Ioanid, care însumează doar 20 de mii de metri pătrați. Prin devierea fluxului de circulație a cinci străzi din proximitate și pietonalizarea parțială sau totală a altor șaisprezece, spațiul de recreere se triplează, ajungând la un total de 60 de mii de metri pătrați pentru locuitorii Bucureștiului care au nevoie de activitate fizică individuală și contact social.

Potrivit propunerii lor, pietonalizarea străzilor va putea fi realizată prin intermediul conurilor de trafic pentru a permite accesul rezidenților și vehiculelor aparținând serviciilor de urgență. Închiderea străzilor va permite staționarea și parcarea autoturismelor rezidenților, dar va impune reducerea vitezei de deplasare la 20 km / oră pe segmentele pietonalizate, în zilele de vineri ora 18.30 până duminică la ora 21.00, pe durata măsurilor de distanțare fizică.

Sursa: Facebook Parcuri în București

Denisa Poliec

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts