Mutarea școlii în online este o adevărată provocare pentru copiii de la sate. Fără tablete, laptop-uri sau calculatoare care să le permită accesarea cursurilor, aceștia rămân într-un soi de umbră. În multe dintre școlile din țară, tabletele promise de Guvern pentru copiii aflați în nevoie nu au ajuns, iar anul școlar este deja început de aproape trei luni.
Problema copiilor de la sate aflați în imposibilitatea de a participa la cursurile online nu i-a lăsat indiferenți pe Saul Pop, Loredana Bertișan și Laura Revnic, foști studenți ai Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), inițiatori ai proiectului Art4Education, prin intermediul căruia au realizat în ultimii cinci ani numeroase campanii caritabile pentru cei mici.
Cei trei au inițiat acum un proiect prin intermediul căruia oricine poate dona o sumă de bani ce va fi folosită pentru achiziționarea unor tablete pentru copiii aflați în nevoie.
„Școala online, oricât de banal poate suna asta pentru noi în oraș, este o mare necunoscută în multe sate. Unii copii, care nu au asemenea dispozitive spuneau că sunt în vacanță în momentul în care a fost nevoie ca orele de curs să treacă în mediul virtual. Alții împart o tabletă sau un telefon cu sora, fratele. Rupți de realitate este cumva prea dur? Eu cred că așa se simt mulți dintre ei. Până una alta, e în puterea noastră să schimbăm ceva”, a declarat Loredana Bertișan, co-fondator al proiectului Art4Education.
Ideea acestei acțiuni a pornit de la o discuție pe care fondatorii Art4Education au avut-o cu doi frați din Homorodu de Sus.
„-Intri la școala online?
-Când e Alex acasă fac de pe telefonul lui.
-Alex, dar pe tine nu te pune absent?
-Bag samă”.
Doritorii pot să acceseze pagina de Facebook Art4Education pentru mai multe detalii privind organizarea campaniei.
Art4Education, inițiativa coordonată de Saul Pop, Laura Revnic și Loredana, a organizat până acum atât campanii de Crăciun (în care alături de comunitatea de donatori îndeplinea dorințele copiilor, scrise în scrisori pentru Moș Crăciun), cât și campanii prin care au echipat copiii cu ghiozdane și rechizite și au amenajat un mic centru de activități în Homorodu de Sus.