Biletele RATUC disponibile pe intervale orare sau cu plata prin SMS

Administraţie Din oraş

Primarul Emil Boc a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că 61 de stații RATUC vor avea automate de eliberare a biletelor, valabile pe intervale orare.

RATUC

Transportul în comun din Cluj-Napoca se va modifica astfel: 87 de staţii vor fi amenajate, vor fi montate 61 de automate pentru bilete şi abonamente iar biletele vor fi pe intervale orare. Astfel, un bilet va putea fi folosit pentru toate mijloacele de transport în comun.

În momentul de faţă, este în derulare un proiect cu fonduri europene, prin care va fi introdus sistemul de ticketing. Primarul Emil Boc a explicat: Vor fi amenajate 94 de copertine, care vor fi dotate cu echipament modern, băncuţe, panouri publicitare, coşuri de gunoi şi staţii acoperite. Astfel, nu vor mai exista staţii care să nu răspundă cerinţelor moderne ale transportului în comun.

Acest proiect presupune şi montarea a 61 de automate de eliberare a legitimaţiilor de călătorie în staţiile de autobuze, chiar şi după ora 21:00, când majoritatea chioşcurilor RATUC sunt închise. Nu va exista în fiecare staţie un astfel de automat, doar în 61. Vor fi încă 7 automate de eliberare a legitimaţiilor de călătorie în sediile primăriilor de cartier, a adăugat primarul.

Legitimaţiile de călătorie vor fi valabile pentru: o oră, mai multe ore, o zi, o săptămână sau o lună. Cu un bilet cumpărat, se va putea circula pe toate mijloacele de transport în comun RATUC. Primarul a explicat: Când te urci în autobuz ai validator prin care confirmi că într-un interval de timp te-ai urcat în mijlocul de transport respectiv. Vor exista 327 validatoare doar în mijloacele de transport în comun. Vor mai fi asigurate materialele necesare pentru dotarea tehnică: puncte de descărcare a datelor, locaţie de management operaţional etc.

Proiectul are o valoare de 27 milioane lei, din care 6 milioane sunt suportaţi din bugetul local, iar restul sunt fonduri europene. Investiţia va fi gata la 1 octombrie 2014, în momentul de faţă stadiul fizic al acesteia fiind de 12%.

Primăria Cluj-Napoca ia în considerare și posibilitatea achiziţionării biletelor RATUC de către populaţie prin SMS, asemenea sistemului de plată al locurilor de parcare introdus recent în oraş. Primarul a declarat că va discuta cu firme din domeniul IT, posibilitatea introducerii sistemului de cumpărare a biletelor RATUC şi prin SMS. Avem în vedere achiziționarea unei asemenea platforme, care să ne permită plata inclusiv a transportului în comun și vom discuta cu cei care dezvoltă platforme IT, a precizat Emil Boc.

Primarul a mai spus că se va discuta această problemă chiar săptămâna aceasta în condiţiile în care se desfăşoară două târguri IT în Cluj-Napoca.

– Larisa Antal și Alexandra Boierean / Sursa fotografiei: presalocala.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts