Jurnal de pandemie | Interviu 6: Valentin Plăcintă (Yoga teacher)

Din oraş UBB Radio

Seria Jurnal de pandemie își propune să surprindă modalitatea prin care s-au desfășurat meseriile în perioada pandemiei COVID-19, incluzând provocările întâmpinate în fiecare sector de activitate și informarea cititorilor cu privire la principalele activități reprezentative domeniului vizat.

 

Valentin Plăcintă este persoana determinată să-i ajute pe cei din jur fie printr-o nutriție corespunzătoare nevoilor, fie prin sesiunile de Yoga pe care mi le povestește cu o pasiune caracteristică unui om care se hrănește din emoție și bucurie.

Nevoia de a descoperi și curiozitatea îl definesc pe Valentin,

„cel puțin în perioada pandemiei am încercat destul de multe lucruri, am deschis uși în diferite zone, doar să văd ce este acolo”.

O fire antreprenorială, încă de la terminarea liceului a căutat forme prin care să se autosusțină, iar alături de logodnica lui, Silvia Postolache, se implică în proiecte cu, pentru și despre oameni.

🧘🏻‍♂️ Care a fost momentul cheie în care ai decis să-ți urmezi această pasiune?

Părinții mei sunt antrenori Wellness și lucrează cu oamenii. Am crescut într-un mediu și într-un context prin care au apărut lucruri de genul acesta, faptul că eu sunt vegan de 8-9 ani, asta s-a întâmplat în familie (toată familia a devenit vegană) și de acolo mi-am continuat obiceiul. Când am terminat liceul asta am și zis că vreau să fac, să fiu antrenor Wellness, să schimb obiceiuri alimentare/să-i ajut pe ceilalți să-și schimbe corpul. Mai târziu am început și partea de Yoga, dar am început-o diferit pentru că mama mea era instructor de Yoga: la un moment dat a plecat pentru specializare în India și trebuia cineva să rămână să țină clasele de Yoga. Neavând neapărat o specializare, dar având un background sportiv (am făcut dans sportiv când eram mic), puteam să fac partea asta fizică, era natural.

O fire spirituală, Valentin este pasionat de ceea ce este dincolo de lucrurile tangibile, iar în același timp caută explicațiile necesare

„deoarece îmi place să înțeleg și ce se întâmplă la nivelul creierului, care sunt undele beta, undele theta (aici vorbesc și de stările de meditație), ce se întâmplă cu sinapsele (…) pentru a reveni la aceleași stări sau a explica oamenilor cum pot schimba respectivele stări sau viața, folosind diferite mentalități/practici/tehnici”.

🧘🏻‍♂️ Cine te inspiră?

✔️ În momentul în care mă aflu pot să spun că Joe Dispenza e persoana care mă inspiră, cu el mă conectez cel mai mult în ultima perioadă;

✔️ Pe parcurs am mai avut persoane pe care le-am ascultat, pe care le-am apreciat și am încercat să înțeleg ce spun ei, de exemplu Anthony Robbins;

✔️ Sadhguru e un fel de Osho contemporan. La unul din cursurile lui mi-a deschis ochii, spunea că „Acest moment pe care noi îl trăim este inevitabil”. Dacă acest moment este inevitabil, este evident că tu nu poți să schimbi ceea ce este în exterior, ce poți să schimbi este așteptarea din interior.

 

Pentru Valentin este important ca un instructor de Yoga să aibă o formă de certificare, să acorde timp practicii personale, dar în aceeași măsură să se poată adapta nevoilor persoanelor de la clasă

„oamenii sunt diferiți, există conformații ale corpului diferite, există nevoi diferite și poate că tu ai un plan pentru ora la care predai, dar e posibil să ai în sală oameni care nu pot face anumite lucruri sau au nevoie de altceva în acel moment”.

Valentin a fost de două ori în India, unde a dobândit peste 500 de ore de inițiere profesional acreditate de Yoga Alliance International. Această experiență l-a schimbat și i-a deschis mintea

„ceea ce citisem eu până atunci despre zona de dezvoltare personală descoperisem în filosofia Yoga, mult mai amplu și mult mai complex. (…) Când am fost a doua oară să-mi continui pregătirea, m-am axat pe meditație, tehnici de respirație (lucrurile care depășesc planul fizic). M-am regăsit, am înțeles cumva potențialul acestor practici (cum pot să mă ajute în viața de zi cu zi)”.

🧘🏻‍♂️ Care sunt diferențele dintre a practica Yoga în România față de India?

Mai vorbesc cu sora mea (care este studentă la o facultate de Științe Yoghine și Naturopatie din India), iar acolo clasele de Yoga sunt diferite față de ale noastre: ei nu merg într-o sală sau într-un studio unde vezi parchet pe jos, oglinzi de jur-împrejur, ci fac Yoga în aer liber (încurajează introspecția, să fii atent în timpul practicii la corpul, mintea și respirația ta). Profesorii sunt foarte diferiți și nu există un tip de Yoga ideal și care trebuie făcut (se poate face în multe moduri).

În India, practica Yoga este mai interioară, comparativ cu ceea ce se practică în mare parte la noi. (…) Ca popor știu mai profund ce înseamnă Yoga, față de noi, noi știm că înseamnă mișcare în mare parte – e o mișcare modernă și interesantă. Pentru ei nu e la modă deloc, intră cumva în tradiție.

Valentin lucrează alături de Silvia în diverse proiecte, fapt pentru care au învățat să-și delimiteze foarte bine viața profesională de cea personală

„am reușit să facem o separare mult mai clară și ne-am impus un management al timpului și programului, (…) am reușit să (ne) echilibrăm, dar la început nu am știut să facem asta”.

🧘🏻‍♂️ Principiile Yoghine te-au ajutat în acest context (în obținerea armoniei în cuplu)?

Da, ne-au ajutat. Un principiu pe care l-am învățat din Yoga spune în felul următor: înainte să reacționezi (pentru că în viață apar tot felul de acțiuni/vin spre tine anumite lucruri) și să dai înapoi ceea ce ai primit, ia-ți un moment, o pauză și ulterior acționează în funcție de ceea ce vei considera că ar trebui să faci. (…) per total viața noastră s-a schimbat foarte mult aplicând principiile din Yoga referitor la cum să-ți programezi viața și să fii atent la ce se întâmplă în exteriorul tău. (…) Pe noi asta ne ajută – să stăm noi cu noi (să ne putem întrebări, să analizăm ce facem, să ne punem mintea în meditație).

🧘🏻‍♂️ Te consideri un om fericit?

Fericirea este un lucru pe care tu îl creezi și în momentul în care mă fac prezent sunt foarte fericit. Împreună cu recunoștința (față de ceea ce se întâmplă și de ceea ce obții în viața ta, ce ai și ce ai realizat până în acel moment) merg mână-n mână.

Nivelul de fericire = dacă așteptările tale interioare sunt egale sau mai mici față de ceea ce se întâmplă în exterior.

Perioada pandemiei COVID-19 a reprezentat pentru Valentin o mare provocare:

„Ce fac cu clasele de Yoga? Pentru că era deja luna martie și începuseră să se audă lucruri, au apărut cazuri la noi în țară. (…) Cea mai bună alegere pe care putem să o facem acum este să mutăm cursurile online, pe Zoom și să facem clase de Yoga online”.

 

🧘🏻‍♂️ Cum a reacționat comunitatea de Yoga la pandemie?

Ne-am adaptat, toată lumea a înțeles scenariul. Au fost persoane care în momentul în care am anunțat că ne mutăm în online nu au participat, am avut persoane care au participat o perioadă de timp și după au realizat că nu e potrivit pentru ei și persoane care vin în continuare la ore. Am avut și persoane care s-au alăturat pe parcurs. Ține de fiecare individ în parte.

🧘🏻‍♂️ Care sunt avantajele și dezavantajele în predarea online?

Nu-i același sentiment ca în sală, întotdeauna există avantaje și dezavantaje. Avantajul ar fi că lumea poate fi prezentă mai ușor, trebuie doar să-și deschidă laptopul de la ei de acasă și să facă Yoga. Chiar am observat participanți care veneau mai rar la ore pentru că nu puteau să ajungă tot timpul, acum sunt mai prezenți la clase. Mi-am dat seama că online pot să ajut mai multe persoane decât puteam să o fac la un studio de Yoga dintr-o anumită locație.

În schimb, persoanele care veneau în sala de Yoga atât pentru energia de acolo, cât și pentru oameni, au ales să nu participe online pentru că nu simțeau că se regăsesc. Per total, a scăzut numărul de participanți în timp. A fost mai greu din punctul ăsta de vedere.

 

🧘🏻‍♂️ Cum arată o zi din viața unui Yoga teacher în pandemie?

Mă trezesc dimineața undeva în jurul orei 6, prima dată mă spăl pe ochi, pe dinți și așa mai departe. Ascult afirmații, ăsta e primul pas pe care îl fac dimineața deoarece încă suntem în starea theta a creierului (starea în care informația merge direct în subconștient, atunci îți reprogramezi creierul). După am partea de meditație și de tehnici de respirație (am o secvență pe care o fac), îmi iau micul dejun, merg la sală, mă întorc acasă în jurul orei 9-9:30 și odată ce am ajuns acasă, îmi iau masa de după sală (gustarea) și mă apuc de lucru până la 12-13. Ulterior am pauza de prânz și mă reapuc de lucru până la 16-17, posibil chiar 18. Apoi încep să mă pregătesc de clasa de Yoga (am clase de Yoga aproape zilnic, de la 19-20.30). După clasele de Yoga am timpul cu Silvia și fie avem discuții filosofice, fie urmărim cursuri care ar putea să ne ajute. Pentru noi dezvoltarea personală contează foarte mult deoarece vrem să oferim și altora.

 

 🧘🏻‍♂️ De ce îți este cel mai dor?

✔️ Îmi este dor să particip la cursuri/evenimente cu mai mulți oameni fizic într-o locație, e un lucru care mi-a lipsit (…), când ești la un curs sau la un eveniment se creează o energie a grupului și salturile calitative pe care le faci într-o locație fizică, când ești înconjurat de oameni, sunt mai mari decât atunci când ești acasă.

✔️ Să pot să vorbesc cu oamenii fără mască, când suntem în spații. Pentru mine contează să văd mimica unei persoane.

În prezent, Valentin, Silvia și colega acestora, Sînziana Boghean, lucrează la proiecte menite să aducă o schimbare în comunitate:

💡 Momentan ne dorim să deschidem o platformă online, unde să avem atât clase de Yoga  live (cum facem acum – online pe Zoom), dar unde să poată exista și clase preînregistrate sau anumite cursuri în care pot explica principii ce țin de Yoga și nu numai.

💡 Avem în plan să scoatem o agendă terapeutică pe piață. De ce facem lucrul ăsta? Pentru că în tabere folosim un jurnal, tabăra (n.a. Tabăra de detoxifiere emoțională și fizică prin yoga, nutriție și eliminarea programelor inconștiente limitative) și tot procesul se bazează pe un jurnal. Am primit feedback pozitiv și am zis să scoatem o variantă care poate fi folosită de mai mulți oameni (fără să fie neapărat în tabără), o variantă cumva mai simplificată.

💡 Super Body Challenge este un challenge de transformare în 21 de zile. Eu mă ocup de partea de promovare, de concept în sine și de organizare. În 21 de zile poți să-ți transformi corpul foarte mult, este o provocare unde se câștigă și bani, iar acest lucru este un aspect și motivațional.

Pe Valentin Plăcintă îl puteți contacta prin intermediul paginii personale de Facebook (Placinta Valentin) și pe Instagram (@valentinplacintacoach). De asemenea, Valentin vă invită să vă programați și la ședințele de Yoga (prima ședință este gratuită), pentru a descoperi beneficiile (pe termen lung) pe care vi le poate oferi această practică ➡️ https://linktr.ee/Sexyavocado.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts