Centrul Cultural Clujean se alătură unei noi rețele de cooperare europeană dedicată dezvoltării sectorului artistic

Din oraş UBB Radio

Centrul Cultural Clujean s-a alăturat unei noi rețele de cooperare europeană care se concentrează pe elaborarea de politici culturale, pe dezvoltarea strategiilor de colaborare și pe consolidarea capacității sectorului cultural, conform Agerpres.

Iniţiativa „Southern Coalition” este condusă de reţeaua portugheză Artemrede şi adună 14 parteneri din 10 ţări care vor lucra împreună începând cu 2021. Primul proiect al reţelei, „Stronger Peripheries” a obţinut în această săptămână o finanţare prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, alături de alte 20 de proiecte de mari dimensiuni aprobate.

Reţeaua „Southern Coalition” susţine conexiunile dintre membri prin proiecte culturale, încurajând un dialog strâns între artişti, operatori culturali şi comunităţi.

Prin proiectul „Stronger Peripheries” reţeaua doreşte să faciliteze schimbări reale în activitatea artiştilor şi a operatorilor culturali. Pentru a face acest lucru, va promova noi producţii artistice (care vor fi prezentate în 9 ţări), ateliere, conferinţe şi activităţi de documentare, cu accent pe modele alternative care ţin cont de realitatea periferiilor. Proiectul îşi propune să implice 2.000 de profesionişti şi să aibă impact asupra a 10.000 de persoane.

Cu un buget total de peste trei milioane de euro, „Southern Coalition” mobilizează un consorţiu format din universităţi şi organizaţii culturale din Portugalia, Spania, Serbia, Grecia, Ungaria, Croaţia, România, Slovenia, Italia şi Franţa. Indiferent de localizarea lor geografică, aceste organizaţii împărtăşesc ideea apartenenţei la Sudul european, ele fiind angajate în depăşiraea problemelor structurale cu care se confruntă sectorul cultural şi societatea în contextul lor specific, utilizarea practicilor artistice comunitare şi practici colaborative.

„Această iniţiativă s-a născut din necesitatea de a dezvolta noi cadre de sprijin şi formare pentru profesioniştii din domeniul culturii, de a creşte oportunităţile de colaborare, de a promova importanţa socială a artei şi a practicilor artistice inclusive şi participative”, spune Rariţa Zbranca director de program al Centrului Cultural Clujean.

Implicarea Centrului Cultural Cujean în proiectul „Stronger Peripheries” va permite prezentarea unor spectacole ale artiştilor români la nivel european, precum şi implicarea a sute de profesionişti din domeniul artistic în alte iniţiative.

Sursa: Cluju.ro

Bernadette Nemeth

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts