Aplicația care te avertizează dacă ești în apropierea unui infectat cu COVID-19 va fi gata într-un an

Sănătate UBB Radio

Medicii din cadrul Spitalului Militar, împreună cu developerii IT au gândit o aplicație de monitorizare în timp real a bolnavilor de coronavirus precum și a persoanelor cu care intră în contact aceștia. Aplicația va fi gata într-un an și va avea până și o hartă care indică focarele mari de infecție din țară.

„Odată instalată, aplicația poate identifica în timp real dacă în apropiere se află o persoană care are la rândul ei aplicația și a confirmat că are coronavirus. Singura condiție este ca utilizatorii să aibă în permanență activată locația sau bluetooth-ul”, explică Alexandra Dinu, jurnalist Digi24.

Această aplicație îi va ajuta într-o mare măsură și pe medicii din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică care anchetează cazurile epidemiologice. Va fi mai ușor pentru aceștia să localizeze persoanele infectate precum și persoanele cu care au intrat în contact acestea.

„Medicii vor fi ajutați, gândiți-vă la medicii din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică care sunt încărcați cu acele anchete epidemiologice, care sunt extrem de costisitoare. Cu această aplicație vor observa cam toate persoanele cu care au intrat în contact diagnosticată pozitiv. Vom putea cartografia zonele de focar, zonele de risc”, marturisește managerul proiectului, Silviu Stanciu.

Oricine va putea să folosească aplicația peste un an. Fiecare utilizator va primi un ID anonim pe care sunt rugați să îl dezvăluie în cazul infectării.

Adrian Floarea, director firmă IT:

„Ea practic interacționează cu alte aplicații instalate pe alte telefoane și colectează pentru o perioadă de timp, între două și patru săptămâni o serie de date în telefon.”

Aplicația care apare anul viitor va costa 500.000 de lei.

Sursa: Regina Maria, Digi24

Andrei Blaga

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts