Ministrul Mediului: „Pădurile seculare din România vor ieși din circuitul economic și vor intra sub protecție pentru a fi conservate”

Mediu UBB Radio

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat vineri, în cadrul unei vizite pe teren în pădurea seculară din zona Poieni – Schitul Duca din judeţul Iaşi, că 38.000 de hectare de pădure cu vârsta mai mare de 140 de ani vor trece din zona de producție în zona de protecție. Astfel, singurele lucrări care vor fi permise, vor fi cele de conservare, fiind interzise tăierile de lemn.

„Vreau să dublez suprafața pădurilor virgine și spațiilor virgine pe care România și oficial, să le aibă incluse în catalogul național. Am luat o decizie națională prin care aproximativ 100.000 de hectare de pădure să aibă un grad ridicat de protecție. Astăzi, 38.000 de hectare pentru început, mai exact 8.364 de păduri ale României, cu vârste de peste 140 de ani vor intra într-o zonă de protecție unde vor fi permise doar lucrări de amenajare, și acelea foarte limitativ. Nu se vor mai permite lucrări silvice de tăieri”, a spus Alexe.

Ministrul a mai anunțat că 15 septembrie este data până la care Romsilva trebuie

„să le treacă din păduri de producție în păduri de protecție ca după acel moment să fie conservate și protejate”.

„Importante este că în perioada următoare cu ONG-uri, cu Romsilva, să mai identificăm astfel de suprafețe”, a mai completat el.

Pădurile seculare se găsesc cu precădere în judeţele: Caraş-Severin (19.4%), Neamţ (17.1%), Argeş (8.6%), Bacău (8.4%), Gorj (7.7%), Vâlcea (5.9%) şi Hunedoara (4.9%).

„Mi se pare nedrept că pădurile seculare au fost lăsate în afara unei forme de protecţie, aşa cum este cazul celor peste 8000 pe care noi le-am identificat. Sunt de acord cu exploatarea forestieră durabilă, aşa cum am declarat de atâtea ori. Dar, nu sunt de acord ca aceste păduri istorice şi valoroase să intre în această discuţie”, a încheiat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, potrivit news.ro.

Sursa: Turism Land

Oana Șuteu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts