Ministrul de Interne anunță o limită de opt persoane pentru întâlnirile în apartamente, pe perioada stării de alertă

Administraţie UBB Radio

Marcel Vela, Ministrul de Interne, a precizat prin intermediul unui videoclip postat pe pagina sa de Facebook, faptul că numărul maxim de persoane care pot fi invitate la un eveniment susținut într-un apartament este cel de opt.

Videoclipul respectiv a fost postat în cadrul sesiunii săptămânale de întrebări și răspunsuri organizată de ministru pentru a putea ofer informații precise în legătură cu ceea ce este permis și ceea ce nu pe perioada stării de alertă. Întrebările au fost în mare parte legate de întoarcerea în țară a persoanelor plecate în străinătate și de asemenea, legate de numărul maxim de persoane care pot participa la evenimente private.

,,Limita de opt persoane se referă la spații închise, de exemplu, într-un apartament cineva dorește să își țină ziua de naștere, sau de nume, cum este astăzi (nr.joi) de Sfinții Constantin și Elena. Pentru a reduce riscul, în spațiile închise, în apartamente, evenimentele personale să nu fie organizate cu mai mult de opt persoane. (…) Evenimentele de familie se pot organiza cu 16 persoane, cele personale, de familie, care țin de slujbe religioase.”, a fost răspunsul ministrului la întrebarea legată de numărul de persoane care pot lua parte la evenimente în spații închise, conform Digi24.

Marcel Vela a menționat faptul că măsura a fost luată pentru a putea reduce riscul de creștere a cazurilor odată cu renunțarea la anumite restricții, dar și pentru a limita posibilitate ca o persoană care s-a aflat în apropierea unei persoane infectate să nu fie nevoită să stea în autoizolare pentru 14 zile.

De asemenea, Ministrul de Interne a mai declarat faptul că a aprobat o solicitare de la Ministerul Afacerilor Externe referitoare la zborurile charter către mai multe state explicând că vor fi făcute liste și că operațiunile vor fi foarte bine organizate.

Prin intermediul postării sale de pe Facebook, a răspuns la o întrebare legată de reluarea zborurilor din Spania către România, recomandând persoanelor în cauză să ia legătura cu Consulatul din Bilbao.

,,Zborurile regulate sunt oprite acum, în stare de alertă, dar sunt permise zborurile umanitare și zborurile neregulate tip charter. Am aprobat o solicitare de la Ministerul Afacerilor Externe prin care să realizăm aceste zboruri charter către Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Regatul Țărilor de Jos, Spania, SUA și Turcia, precum și din aceste țări spre România.”, a declarat joi Marcel Vela.

El a mai precizat că după ce stare de alertă se va încheia în România, medicii vor evalua situația iar dacă nu va fi o statistică medicală alarmantă, cu siguranță vor fi reluate și zborurile regulate.

,,Mai trebuie să așteptați până la 1 iunie sau 15 iunie, dar ce vreau să vă spun că vă încadrați în zboruri neregulate charter. Nu trebuie să aveți o situație delicată, să vă încadrați în zborul umanitar. Am avut cazuri în care am avut zboruri umanitare pentru oameni care au fost bolnavi, oameni care nu avut mijloace de trai, tineri studenți care rămas prin state, în momentul în care statele respective au declarat stare de urgență sau alertă și nu au mai putut veni acasă. Această variantă, de zbor charter, este pentru toți cei care vin acasă și doresc să se repatrieze.”, a explicat ministrul.

MAE a anunțat miercuri că în perioada 21-24 mai vor fi organizate șapte zboruri din state europene pentru cetățenii români aflați în situația descrisă mai sus.

Astfel, ca rezultat al cooperării la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerului Afacerilor Interne, va fi facilitată organizarea unor zboruri din Madrid (21 și 24 mai), Barcelona (21 și 24 mai), Malaga (22 mai), Londra (23 mai), Paris (23 mai).

Sursa: Unsplash

Bianca Bărbat

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts