Opera Națională Română din Cluj sărbătorește 100 de ani de la înființare

Cultură UBB Radio

Opera Națională Română Cluj-Napoca celebrează 100 de ani de la prima sa ridicare de cortină printr-un eveniment inedit, transmis live pe TVR Cluj și Facebook luni, 25 mai, de la ora 19:00. Anul acesta centenarul se sărbătorește în mod digital.

În contextul distanțării sociale și a situației aparte resimțită de întreaga lume în această primăvară, Opera clujeană rămâne la fel de aproape de spectatorii săi, care s-au bucurat în acest interval de transmisiile online ale celor mai reprezentative spectacole din arhiva sa. Deși perspectiva inițială pentru marcarea Centenarului anunța o premieră cu AIDA de Giuseppe Verdi pentru scena clujeană, noile planuri aniversare promit un eveniment la rândul său deosebit, cu numeroase surprize plăcute, clipe emoționante și invitați speciali. Evenimentul va avea loc în data de 25 mai și o să fie difuzat live pe  platforma Facebook și  pe TVR Cluj. Opera Națională din Cluj-Napoca a fost prima instituție lirică înființată în țara noastră.

Conform site-ului oficial operacluj.ro, instituția și-a deschis pentru întâia oară porțile pe data de 25 mai 1920, cu spectacolul AIDA de Giuseppe Verdi iar anul acesta trebuia să fie pusă în scenă iarăși, pentru a comemora cei 100 de ani. Momentele muzicale vor fi complimentate de interviuri-surpriză și urări aniversare emoționante sosite de pretutindeni din lume, într-o emisiune prezentată de Sebesi Karen Attila. În continuare vom discuta cu 2 iubitoare de operă  și vom afla părerile acestora despre eveniment.

Ioana Fegher, elevă, este de părere că emoția spectacolelor nu poate fi transmisă la fel, prin mediul online:

„Chiar dacă sunt tânără, pot spune că sunt îndrăgostită de operă, teatru și  de tot ce ține de partea artistică a lumii. De când s-au închis aceste instituții, am continuat să urmăresc spectacole online. Mi se par interesante, însă emoția nu este transmisă la fel de puternic deoarece nu simt fizic prezența actorilor și chiar pot spune că nu se compară spectacolele online cu cele jucate în realitate . Câteva piese care totuși m-au impresionat sunt următoarele: „Faust” de Charles Gounod și „Don Carlo”. De abia aștept să fie redeschise operele și teatrele, să ne putem bucura din plin de frumusețea lor. Inițiativa celor de la Opera Națională Română din Cluj, mi se pare extrem de inventivă și inedită deoarece un eveniment atât de important precum împlinirea a 100 de ani, trebuie neapărat sărbătorită cu un spectacol. Îmi pare rău că nu s-a putut întâmpla fizic, însă, este cea mai bună decizie pentru a evita orice fel de pericole.”

Irina Laver, îngrijitoare persoană cu dizabilități, susține că privește cu optimism spre ziua în care operele și teatrele se vor redeschide:

„Eu am grijă  de o fetiță care este în scaun cu rotile, iar activitatea noastră preferată era să mergem la operă. În ultimele 2 luni, am urmărit spectacole online și sunt foarte recunoscătoare că nu am pierdut legătura cu „lumea” aceasta. Cu siguranță nu vom rata nici împlinirea a celor 100 de ani, de la deschiderea operei din Cluj. Din câte am înțeles, sunt pregătite o mulțime de surprize. Mi se pare foarte captivant cum au pus la cale acest spectacol, prin intermmediul internetului.”

Sursa: Pixabay

Ruth Beucă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts