Pandemia de coronavirus a dus la o mulțime de schimbări în viețile tuturor, distanțarea socială redefinind o mulțime de aspecte ale vieții cotidiene. CNN a realizat o analiză a posibilelor schimbări pe care le va suferi zborul cu avionul, în scopul exacerbării măsurilor de igienă și limitării contactului dintre pasageri.
„Fac o presupunere, și cred că mulți dintre clienții noștri fac o presupunere că, la un moment dat în 2021, problema asta va fi cu mult în urma noastră”, a declarat Alex Dichter, asociat principal la McKinsey & Company, pentru CNN Travel.
Dichter a evidențiat măsurile severe implementate în aeroporturile din China pentru a confirma faptul că pasagerii nu sunt infectați cu Covid-19, scrie CNN. Aceștia sunt testați, li se ia temperatura de mai multe ori și semnează o mulțime de formulare prin care informează autoritățile legat de toate locurile în care au fost.
Conform CNN, informațiile și urmărirea pasagerilor sunt cheia reluării zborului cu avionul. Alex Dichter, citat de CNN, suspectează faptul că unele țări se vor concentra pe aceste aspecte, ca, în cazul în care un pasager e testat pozitiv cu Covid-19, linia aeriană să poată contacta fiecare pasager care s-a aflat în avion.
Până când aceste noi tehnologii se materializează complet, va trebui ca pasagerii să se descurce cu ceea ce au. Astfel,
„e probabil ca liniile aeriene să se concentreze mai mult pe produsele premium, care le vor oferi oamenilor abilitatea de a sta singuri”, a declarat Dichter pentru CNN.
De asemenea, echipamentul de protecție personală devine un element crucial al noii ere a zborului, pe măsură ce liniile aeriene încep să facă purtarea acestora obligatorie.
„Cel puțin pe parcursul întregului an 2020, pasagerii vor purta mască”, a declarat Federico Heitz, directorul executiv al companiei Kaelis, citat de CNN. Heitz le-a spus celor de la CNN că există o cerere mare pentru pachetul „Self-Protective Pocket Pouch”, care include o mască, mănuși, dezinfectant de mâini, șervețele cu alcool și o broșură cu informații despre prevenirea răspândirii virusului.
„Ce se va întâmpla peste 5 ani depinde de găsirea unui vaccin și de cum evoluează virusul. Momentan, avem nevoie neaparată de protecție”, a mai declarat Heitz, citat de CNN.
În timp ce aeroporturile rămân foale, apar o mulțime de inițiative pentru a verifica sănătatea pasagerilor înainte de zbor și pentru a se asigura că aeroporturile sunt imaculate.
Conform CNN, o mulțime de tehnologii sunt înproces de dezvoltare, precum un chioșc contactless, activat prin voce, care are rolul de a lua temperatura, pulsul și rata respiratorie a pasagerilor. E dezvoltat într-un parteneriat între Liniile Aeriene Etihad și compania australiană Elenium Automation, și e testat în aeroportul din Abu Dhabi.
Aeroportul din Hong Kong testează, de asemenea, roboți inteligenți autonomi pentru sterilizare, echipați cu sterilizatori cu lumină ultravioletă care umblă prin aeroport, dezinfectând facilitățile pasagerilor.
Pentru viitorul foarte îndepărtat, Critsitano Ceccato, director al Zaha Hadid Arhitects, consideră posibil un scenariu în care pasagerii vor avea un fel de cip injectat în brațele lor care le monitorizează sănătatea și detectează dacă au fost infectați, spun cei de la CNN.
În final, cea mai mare problemă pe care o au liniile aeriene e recuperarea încrederii pasagerilor, spune CNN.
Sursa: iStock
Andreea Bordea