România, de 10 ani parte a Uniunii Europene

Economie Internaţional

15174401_643400182509409_1855415283_n

Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a organizat astăzi, 24 noiembrie, evenimentul intitluat „10 ani de la intrarea României în UE: Prezent și Perspective”. Acesta a avut drept scop prezentarea evoluției României în cei 10 ani de când aceasta este parte din Piața Comună.

Evenimentul a fost deschis de către Constantin Boștină, economist dr., președinte ASPES, care le-a vorbit celor prezenți de modul în care s-a schimbat România în diferite sectoare pe parcursul celor 10 ani.

„Ocupăm locul 5 la producția de grâu, locul 2 la cea de porumb, iar în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB), suntem pe locul 14. Partea cea mai puțin placută este aceea că sărăcia a crescut, iar la capitolul analfabetism și abandon școlar avem procente de 20 respectiv 40”,

a declarat Constantin Boștină, președinte ASPES.

În continuare, cuvântul a fost luat de unul dintre cei mai importanți oameni care au luat parte la tratatul de aderare al României la UE.

„Mi-am dorit o dezvoltare a României după 10 ani în UE. Mi-am dorit nu doar o aderare a țării, ci și o integrare, politici și construcții europene. Am vrut schimbare, modernizare și dezvoltare, dar noi nu avem viziune. Trebuie să schimbăm România și vorba aceea n-ar fi rău să fie bine.”,

a declarat Vasile Pușcas, doctor profesor universitar și negociatorul Aderării României la Uniunea Europeană.

Una dintre cele mai surprinzătoare declarații ale domnului Vasile Pușcaș a fost aceea că România este a doua țară din lume la capitolul migrări, prima țară fiind Siria.

La eveniment au mai luat parte membrii ai administrației locale din Municipiul Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpeanu, membrii din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Prof. Univ. Dr. – Prorector UBB FSEGA, Mihaela Luțaș, dar și membrii din sectorul financiar.

„10 ani de la intrarea României în UE: Prezent și Perspective” este un eveniment care a început la Cluj-Napoca, va continua la Timișoară și la Iași în lunile ianuarie și februarie a anului 2017.

Cristina-Ioana Năstasă/Sursa fotografiei:Cristina-Ioana Năstasă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts