Noi date arată că 42% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Suceava, Bucureşti, Neamţ, Botoşani şi Arad, potrivit raportului săptămânal pentru supraveghere al CNSCBT, publicat luni. Acestea mai arată că Suceva este judeţul cu cele mai multe cazuri dar şi cele mai multe decese, iar 90% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată. Unul din şase cazuri a fost înregistrat la personalul medical.
Potrivit graficului, cazurile săptămânale sunt într-o graduală scădere din săptămâna 20-26 aprilie până în săptămâna18-24 mai, o scădere de la aproximativ 2500 de cazuri la aproximativ 1500. Fatalitatea cazurilor însă, este într-o continuă creştere până în prezent.
Printre caracteristicile cazurilor se numără şi un procent de 62% a deceselor care aveau drept boală subadiacentă afecţiunile cardiovasculare. Mai mult, vârsta medie a persoanelor decedate este 68, fatalitatea fiind predominantă la barbaţi în proporţie de 58.9%. Numărul persoanelor vindecate a ajuns la 11.663.
În raport se mai observă şi o incidenţă a aparenţei realizată în ultimele 14 zile, analiză realizată pe un număr de 100.000 de locuitori. Aparenţa unui număr mai mic de zece cazuri la 100.000 de locuitori este vizibilă în judeţele Satu-Mare, Maramureş, Cluj, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Vaslui, Covasna, Galaţi, Vâlcea, Argeş, Prahova, Brăila, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calaraşi şi Constanţa.
Judeţele cu cei mai mulţi oameni infectaţi sunt: Suceava cu 3.453 de cazuri, Bucureşti cu 1.815, Neamţ cu 870 de cazuri, totalul cazurilor în România ajungând la 18.283, potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Mai mult, aceştia spun că unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 au fost încălcate iar poliţiştii şi jandarmii au aplicat într-o zi, 232 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 153.440 de lei.