Tutunul dăunează grav activității mintale

Sănătate

Fumatul dăunează capacității congnitive, arată un studiu efectuat de cercetători de la University College din Londra și citat de Agerpres. Fumatul scade funcțiile intelectuale, de memorare, de învățare și chiar de comunicare.

Acest studiu a fost realizat pe 5.000 de bărbați și 2.000 de femei, timp de 10 ani, astfel rezultatul la bărbații a fost ca acestora le sunt afectate funcțiile intelectuale, pe când femeile fumătoare sau foste fumătoare nu înregisrează schimbări semnificative,  menţionează site-ul Canoe, conform Agerpres.

Pe acest subiect s-au realizat studii și în România, în ultimii 20 de anii, care arată că numărul femeilor fumătoare s-a dublat, una din cinci femei fumând zilnic cel puțin o țigară, relatează agenția NewIn. Specialiștii susțin că acest rezultat este îngrijorator, deoarece peste 55% dintre femeile fumătoare au vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani. Medicii oncologi susțin că femeile sunt mai predispuse, decât bărbații la cancer pulmonar, iar preferința femeilor de a fuma tigări subțiri și lungi sunt mai predispuse la această boală pentru că inhalarea este mai profundă și mai frecventă.

O altă problemă legată de subiect este fumatul pasiv, care în urma unor studii realizate în SUA demonstrează că fumătorii pasivi sunt expuși riscului pierderii sau diminuării auzului. Un studiu realizat de specialistii de la New York University Langone Medical Center , pe un număr de 1.533 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, nefumători a demostrat că tinerii expuși fumului de țigară își pierd din capacitățile auditive, adică sunetele ajung la urechea intrenă dar nu reușesc să ajungă la creier din cauza afecțiunii nervului auditiv sau a urechii interne. Dintre  cei care au fost expuși acestui studiu, doar 12% prezentau afectiuni minore sau chiar severe ale auzului. Ceilalți nu prezentau niciun fel de de afecțiune al organului auditiv. Aceste studii demonstrează că problemele legate de fumatul pasiv sunt puțin cunoscute și de aceea majoritate oamenilor se îmbolnăvesc fără să își dea seama, dar totuși nu conștientizează cât de mult îi afectează fumatul pasiv, dra și fumatul în propiul sens al cuvântului.

___________

Mădălina Gorschi

Foto: kudika.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts