Guvernul României a accesat în data de 2 aprilie linia de asistență financiară preaprobată în cuantum de 400 de milioane de euro, acordată de Banca Mondială, pentru a contribui la prevenirea răspândirii pandemiei de Coronavirus și la adoptarea unor măsuri utile în acest scop.
În urma acestei finanțări se urmărește consolidarea serviciilor de intervenție și a celor medicale, diminuarea drastică a pierderilor din sectoarele public și privat, cât și ocrotirea calității traiului în general.
Tatiana Proskuryakova, Directorul de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, a declarat că:
”Banca Mondială este pregătită să vină în sprijinul României în lupta sa împotriva pandemiei de COVID-19 și a efectelor acesteia asupra oamenilor, prin acordarea unui ajutor financiar rapid, precum și printr-o implicare pe termen lung. În funcție de evoluția situației, vom continua să sprijinim România pentru a putea depăși această criză.”, conform unui comunicat de presă publicat în data de 2 aprilie 2020 de către Banca Mondială.
Asistența financiară preaprobată de care România beneficiază la momentul actual, anume ”Catastrophe Deferred Drawdown Option – CAT-DDO”, a fost negociată de către Guvernul României în luna iunie a anului 2018. Programul în cauză urmărește consolidarea cadrului instituțional și juridic din România pentru a putea gestiona eficient impactul fizic, social și fiscal în caz de situație medicală de urgență, în cazul unei calamități naturale sau al schimbărilor climatice. Guvernul poate accesa finanțare într-un timp util, în termen de 48 de ore, dacă un dazastru natural sau o urgență de natură medicală impune acest lucru, potrivit aceluiași comunicat de presă publicat de Banca Mondială.
Biroul Băncii Mondiale din România lucrează la restructurarea portofoliul existent, acordând atenție în mod deosebit domeniului sănătății, cu scopul de a-și valorifica o parte din fondurile existente cu sprijinul cărora s-ar putea achiziționa echipamente medicale necesare stopării crizei actuale, precum și în celelalte domenii afectate de starea actuală. Asistența acordată de Banca Mondială include și aria tehnică de asistență în vederea diminuării impactului economic al crizei iminente.
Grupul Băncii Mondiale oferă un pachet de finanțare cu aprobare rapidă în valoare de 14 miliarde USD pentru a sprijini răspunsul la efectele pandemiei de COVID-19 în tările în curs de dezvoltare și pentru a diminua perioada de recuperare a acestora. Acesta include finanțare, consiliere în materie de politici publice și asistență tehnică pentru a ajuta țările să facă față impactului generat de pandemie în domeniul medical și economic, conform comunicatului de presă publicat de Banca Mondială. Societățile private afectate de pandemie vor fi sprijinite de International Finance Corporation (IFC), aceasta oferind o finanțare de 8 miliarde USD. Finanțarea va contribui și la păstrarea locurilor de muncă. Intervenția în domeniul asistenței medicale va fi susținută de International Bank for Reconstruction and Development și International Development Association (IBRD și IDA) printr-o finanțare inițială în valoare de 6 miliarde de USD, urmând să fie suplimentată în caz de necesitate.
Grupul Băncii Mondiale va acorda 160 miliarde USD în următoarele 15 luni țărilor care vor necesita un sprijin mai substanțial, contribuind la ocrotirea celor vulnerabili și sprijinirea mediului de afaceri și procesului de recuperare economică.
Sursa: Unsplash
Denisa Ardelean