Cât de sigură este o vizită pe plajă în momentul de față?

Internaţional UBB Radio

Deși majoritatea granițelor încep să se redeschidă, experții sfătuiesc oamenii să se bucure de plajă menținând, totuși, o distanță de precauție. Iar, așa încetul cu încetul, totul va reveni la normalitate potrivit New York Times.

Datorită creșterii temperaturilor, specifice verii, orașe și diferite state ale Statelor Unite ale Americii sunt în procesul de redeschidere și a renunțării treptate la restricțiile impuse odată cu apariția pandemiei. În multe dintre aceste locuri, aceasta înseamna și redeschiderea plajelor. Litoralul Texan a fost deschis pe data de 1 mai; iar acum, plajele din Florida, Oregon și California urmează a fi deschise în urmatoarele săptămâni.

Pentru cei care sunt încă îngrijorați în legătură cu cât de sigur este mersul la plajă, părerea specialiștilor este că desfășurarea de activități la distanță în spațiu deschis sunt perfect în regulă și ca sunt un mod sigur de a intra în ritmul normal.

,,Spațiile deschise precum plajele, au șanse mult mai mici de a împrăștia virusul decât în spațiile închise” menționează Dr.Amesh Adalja, savant senior la Centrul Universitar Johns Hopkins. Profesorul Linsey Marr, profesor de inginerie în cadrul Virginia Tech specializat în transmisia în aer a bolilor infecțioase spune că o plimbare pe plajă este perfect în regulă, atât timp cât se ține cont de distanțarea socială. ,,Vestea bună este că virusul moare relativ repede în lumina directă a soarelui (…) uneori mai există și bătăi ale vântului mai puternice, însă acestea nu contribuie la răspândirea virusului.” mai spune profesorul Sarr.

Aici sunt 5 sfaturi de la experți preluate de New York Times pe care trebuie să le luați în considerare în cazul în care planuiți să vă petreceți ziua la plaja.

  • Urmați cu strictețe regulile impuse de către autorități: Acestea pot fi diferite de la regiune la regiune. ,, Suntem într-un loc foarte dinamic în momentul de față legat de tema plajelor” spune dr. Chad Nelsen, șeful executiv al Surfrider Foundation, care se ocupă cu oferirea de recomandări atât în legătura cu calitatea apei încât și cu siguranța plajelor. Un prim pas, în plănuirea unei zile la plajă este în mod obligatoriu verificarea restricțiilor în vigoare pentru a fi siguri dacă sunt permise astfel de ieșiri.
  • Alegeți ziua și luați în considerare densitatea plajei: ,,Dacă ajungeți să parcați și observați că parcarea este relativ plină, recomandarea noastră ar fi să căutați o altă zonă care să nu fie atât de populată” sfătuiește Kristine Stratton, președintele Asociației Națională de Agrement și Parcuri.
  • Continuați să vă mișcați sau pastrați-va mult distanța: Mențineți-vă mâinile curate, evitând să vă atingeți fața, păstrați cel puțin o distanță de doi metri. ,,Dacă o plajă este aglomerată cu oameni care se joacă sau o petrecere, există întotdeauna riscul de transmitere al virusului (…) vor fi oameni care vor considera că riscul este acceptabil, alții nu, în special la persoanele mai vulnerabile.” susține dr.Adalja.
  • Folosiți doar obiectele pe care le aduceți: Având în vedere că încă riscul de transmisibilitate este necunoscut de către oamenii de știință, transmisia în apă pare a fi nulă. Însă restul obiectelor: șezlongurile, jucăriile de plajă sau mingiile prezintă un risc, avertizează Kristine Stratton.
  • Iar în cazul băilor publice… : Acestea sunt un pericol major datorită faptului că sunt suprafețe de uz în comun, iar câteva rapoarte susțin că transmiterea ar putea fi posibilă și prin mirosurile produse din toaletă.

 Este mereu indicat să avem dezinfectant la noi cât și servețele pe bază de alcool, să purtăm o mască, să închidem capacul toaletei atunci când tragem apa, dacă este posibil, și spălatul pe mâini des.

În cel mai sigur caz, este indicat să avem vizite scurte la plajă astfel încât să nu fie nevoie să folosim toaletele în comun, și este indicat a se folosi toaleta înainte de a părasi locuința.

Sursa: Getty Images/Mike Ehrmann

Denis Rus

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts