Ecotic și Green WEEE dau startul campaniei de donare a echipamentelor IT recondiționate în contextul digitalizării accelerate

Tech UBB Radio

Campania „Intră în cercul solidarității”, inițiată de Ecotic și Green WEEE, începe astăzi, 5 iunie 2020 și se va desfășura până la data de 20 octombrie 2020. Aceasta are drept obiectiv recondiționarea echipamentelor IT uzate, cu scopul de a fi donate mai apoi către comunități defavorizate.

Campania „Intră în cercul solidarității” este susținută de către APDETIC, Școala Informală de IT și Ateliere fără Frontiere.

„Scopul campaniei este de a da o nouă viață echipamentelor IT uzate prin pregătirea pentru reutilizare și ulterior donare a acestora către comunități defavorizate”, conform reprezentanților companiilor. Campania vine ca urmare a digitalizării accelerate cauze de pandemie, fapt care a scos în eidență gradul redus de acces la tehnologie al comunităților defavorizate: „32% dintre elevii din România nu au acces la echipament electronic”, menționează sursa citată de Agerpres.

Inițiatorii campaniei „Intră în cercul solidarității” fac apel la companiile care doresc să contribuie la susținerea comunităților defavorizate, prin donarea echipamentelor IT uzate, care, în caz contrar, ar fi casate. Organizația nonprofit Ateliere fără Frontiere va fi responsabilă de pregătirea echipamentelor predate pentru reutilizare, ca mai apoi să le distribuie în cadrul comunităților în cauză.

De asemenea, școlile, centrele de plasament sau ONG-urile care apreciază că aceste dotări ar contribui la o mai bună pregătire a elevilor și studenților, se pot înscrie în acestă campanie pentru a beneficia la rândul lor de echipamentele IT donate.

Valentin Negoiță, președintele ECOTIC, declară următoarele:

„Inițiem această campanie de colectare și donații de echipamente IT în contextul amplificării educației online determinate de pandemie și al accesului redus la tehnologie al multor comunități din mediul rural. Astfel, multe calculatoare, în urma recondiționării, vor căpăta o nouă viață prin utilizarea lor de către școli, centre de plasament sau ONG-uri”.

Directorul general al companiei Green WEEE, Marius Costache, este de părere ar trebui să abordăm o atitudine mai responsabilă în privința gestionării produselor și materialelor pe care le folosim, dată fiind perioada prin care trecem. Acesta adaugă faptul că reutilizarea aparatelor electrocasnice folosite poate reprezenta pe de-o parte o provocare, iar pe de altă parte o oportunitate de a minimaliza „decalajul digital” și de a veni în ajutorul persoanelor care au nevoie de acestea. În calitate de recliclator, Marius Costache promovează extinderea duratei de viață a dispozitivelor, cu scopul de a conserva resursele naturale și de a proteja mediul înconjurător, conform Agerpres.

Campania este lansată cu prilejul Zilei Internaționale a Mediului 2020 și este concepută în jurul temei „Timpul pentru natură”, evidențiindu-se rolul esențial al oamenilor în dezvoltarea și conservarea unui climat prietenos pentru întreagă biosferă. Luând în considerare beneficiile pe care acestă campanie de reutilizare a echipamentelor le aduce mediului, publicul doritor este îndemnat să ia parte la acestă mișcare la nivel global, începând de astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului.

Companiile inițiatoare ale campaniei „Intră în cercul solidarității” sunt recunoscute pe plan național. Green WEEE este lider de piață în tratarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), iar Ecotic este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamentele electrice și electronice (EEE) din țară. Cea din urmă a fost fondată în anul 2006 și pune la dispoziție gratuit recipienți pentru colectare selectivă a deșeurilor de echipamente electronice de mici dimensiuni, becuri/neoane și baterii, precum și ridicarea gratuită de la sediul firmei/domiciliului a echipamentelor voluminoase.

Sursa: Unsplash

Denisa Ardelean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts