10.000 de clujeni au protestat împotriva legii grațierii și modificării codului penal

Politic UBB Radio

Peste 10.000 de clujeni au ieșit în stradă duminică, 29 ianuarie pentru a protesta împotriva celor două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea codului penal, pe care guvernul condus de Sorin Grindeanu ar urma să le adopte. Protestatarii au venit pregătiți cu pancarte sugestive și, printre altele, au scandat ,,În democrație, hoții stau la pușcărie!”, ,,Fără graţiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie!” ,,România e țara mea și nu vreau să plec din ea!”, ,,Nu staţi în balcoane, că muriţi de foame!”. Proteste s-au organizat în mai multe orașe ale țării, iar numărul total al oamenilor care au ieșit în stradă se ridică la peste 90.000. 

Proiectul de ordonanță de urgență are în vedere graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani, reducerea la jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, dar şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. De asemenea, se stipulează ca vor scăpa de pedepse și persoanele care au primit condamnari cu suspendare, deci care nu sunt în inchisoare, fapt care contrazice declarațiile premierului Sorin Grindeanu și ale Ministrului de Justiție, Florin Iordache care au spus că legea este utilă deoarece va contribui la scăderea aglomerației din penitenciare. 

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală va lua în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu și va reduce de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei. Totodată, se va elimina sancţiunea privind interdicţia de a ocupa o funcţie publică. 

Loredana Bertișan/ Sursă foto: Facebook/ Iosif Miclăuș Photographer

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts