Specialiștii Universității Tehnice Cluj-Napoca au realizat prototipul unui ventilator mecanic de urgență, ca soluție pentru COVID-19

Tech UBB Radio

Prototipul realizat la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) prin tehnologia de printare 3D nu concurează cu produsele medicale, însă prezintă o posibilă soluție la rezolvarea problemelor cauzate de răspândirea virusului COVID-19 (Coronavirus).

Conform unui comunicat al UTCN, costurile implementate în concepția și fabricarea ventilatorului de urgență au fost suportate integral de facultate.

“O echipă de specialiști din cadrul Facultății de Construcții de Mașini a UTCN a realizat un prototip de ventilator mecanic de urgență prin tehnologia 3D printing, destinat strict pentru situații de urgență, cum este cazul pandemiei cauzată de virusul COVID-19. Prototipul nu concurează produsele medicale de acest tip realizate de firmele consacrate, ci reprezintă o posibilă soluție la rezolvarea problemelor legate de această criză majoră. Costurile de concepție și fabricarea ale acestui prototip de ventilator au fost suportate de către UTCN”, sunt detaliile prezentate în comunicat.

Echipa de specialiști care a dus la proiectarea acestui ventilator este formată din prof. dr. ing. Nicolae Bâlc, șef l. dr. ing. Dan Leordean, drd. Eugen Guțiu, tehnicianul Gheorghe Vele și studentul Alexandru Sterca.

Decanul Facultății Construcții de Mașini, Nicolae Bâlc declară faptul că

,,ideea a pornit de la necesitatea de a susține sistemul medical în cazul epidemiei de Coronavirus, moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile în secțiile de terapie intensivă din cadrul spitalelor din România. La recomandarea rectorului prof. dr. ing. Vasile Topa, am trimis propunerea acestui proiect de ventilator la Ministerul Educației și Cercetării, am fost contactați de reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și am fost încurajați să demarăm acest proiect.”

Acesta a oferit mai multe detalii în legătură cu ventilatorul mecanic de urgență, botezat ,,V_RO_Covid”. Se bazează pe un balon de resuscitare manual având o acționare mecanica, iar ciclul de mișcare al brațelor fiind programat și executate în mod automatizat. În urma testării aparatului, s-a dovedit faptul că pot fi controlate și reglate cel puțin 3 funcții vitale de respirație, precum: frecvența respirațiilor, volumul de aer pompat în plămâni și raportul dintre timpii de inspirație/expirație.

,,Prototipul are display LCD pentru afișarea parametrilor de lucru și 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta și programa valorile celor 3 parametri principali de lucru. Ventilatorul are, de asemenea, o alarmă audio.” a mai declarat decanul Nicolae Bâlc.

Conform corespondetului MEDIAFAX, echipa de specialiști a lucrat timp de 3 săptămâni la proiect, acesta estimând un cost de 1.500 de euro al ventilatorului în fabricația de serie. Reprezentanții UTCN au menționat că în această etapă este necesară o evaluare a ventilatorului și o derulare rapidă a procedurilor de omologare, pentru a putea îmbunătăți prototipul și a-i crește funcționalitatea, prin adăugarea componentelor periferice și integrarea acestora în sistemul de comandă al ventilatorului.

Dezvoltările ulterioare și fabricația de serie după omologarea ventilatorului se vor putea realiza fie în cadrul UTCN, fie pot fi transferate către o firmă industrial, reprezentanții universitășii asigurând coordonarea de pregătire a fabricației de serie. De asemenea, echipa UTCN a realizat și un scurt videoclip postat pe platforma Youtube care prezintă demonstrația prototipului.

Sursa: UTCN

Bianca Bărbat

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts