20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu din partea Arctică a Rusiei. Procurorii ruși au dispus verificări la „instalații deosebit de periculoase” de pe suprafața permafrostului

Mediu UBB Radio

Scurgeri masive de motorină au fost sesizate în Rusia. Acestea au fost provocate în urma prăbușirii unui tanc al centralei electrice din apropierea orașului Norilsk. Comisia de anchetă din Rusia a deschis un dosar penal pentru poluare și presupusă neglijență, iar întârzierile legate de raportarea prăbușirii au provocat critici din partea președintelui Vladimir Putin. Directorul centralei electrice, Vyacheslav Starostin, a fost arestat.

View this post on Instagram

🤯🤯🤯🥺🥺🥺😱😱😱#амбарка #чп #россия #Норильск #нефть #природа #краснодарскийкрай #новоросс #Новороссийск #nvrsk #река #москва #питер #nature #moscow #рыбалка #fishing #fish #спиннинг #sos #help #russia #всемвсем #внисание #черезвычайноеположение #краснодар#самара#владивосток#урал May 29 at the Nadezhdinsky plant owned by OAO GMK Norilsk Nickel, there was a spill diesel fuel in the soil and the water got more 21 thousand tons of oil products. This is the first accident such a large scale in the polar Arctic. In the country declared a state of emergency at the Federal level. The disaster in Norilsk showed irresponsible attitude of large companies to our nature, this will not continue it can! Environmental control should be enhanced, and the operation of facilities should take place under special control for warnings accidents, especially in the conditions of melting eternal permafrost due to global climate change. I however the opposite is happening now the situation in which Industrialists seek a moratorium on certain environmental restrictions requirements under the pretext of fighting economic crisis. We need to prevent the destruction of our nature and force the Russian Government to go on the way to support new green technologies and fight climate change and don't go along with it the "dirty" business. @greenpeaceru @greenpeace

A post shared by Илья (@ilya_torgonskyi) on

Primele anchete rusești sugerează scufundarea solului ca fiind cauza poulării. Fabrica este deținută de o filială a Norilsk Nickel, care este cel mai important producător de nichel și paladiu din lume.

Procurorul-șef al Rusiei, Igor Krasnov, a dat ordin procurorilor regionali și de mediu să efectueze o „verificare amănunțită a instalațiilor deosebit de periculoase” situate pe „teritorii expuse la topirea permafrostului”. Scopul este de a preveni repetarea incidentului de la uzina din apropiere de Norilsk. Un purtător de cuvânt al departamentului dlui Krasnov a declarat procurorilor din presa rusă că vor evalua aderarea companiilor la legile de siguranță, monitorizarea mediului și măsurile de prevenire a situațiilor de urgență. Eficacitatea monitorizării de stat va fi de asemenea evaluată, a afirmat el.

Ce este permafrostul?

Termenul este utilizat pentru terenurile care sunt înghețate în permanență timp de doi sau mai mulți ani. Aproximativ 55% din teritoriul Rusiei, predominant Siberia, este permafrost și găzduiește principalele sale câmpuri de petrol și gaze.

Cât de gravă a fost scurgerea de disel?

 Motorina care a fost scursă a plutit în derivă la aproximativ 12 km de sit, transformând întinderi lungi ale râului Ambarnaya în roșu purpuriu.

Deversarea a contaminat o suprafață de 350 km pătrați, informează presa de stat. Într-o declarație, Norilsk Nickel a declarat că incidentul a fost raportat într-un mod „oportun și adecvat”. Starea de urgență înseamnă că forțele suplimentare se duc în zonă pentru a ajuta la operațiunea de curățare. Accidentul este considerat a fi al doilea ca mărime din istoria modernă a Rusiei din punct de vedere al volumului, a declarat pentru agenția de știri AFP un expert de la World Wildlife Fund, Alexei Knizhnikov.

Ce se poate face pentru a clarifica daunele?

Incidentul a stârnit avertismente puternice din partea grupurilor de mediu, care spun că amploarea scurgerii și geografia râului indică că va fi dificil de curățat. Greenpeace a comparat-o cu dezastrul exxon Valdez din 1989 din Alaska. Oleg Mitvol, fostul adjunct al șefului departamentului de mediu al Rusiei, Rosprirodnadzor, a declarat că „nu a existat niciodată un astfel de accident în zona arctică”. El a spus că acțiunea de curățare a zonei ar putea costa 100 miliarde de ruble (1.2 miliarde £ sau 1.5 miliarde $ ) și să ia între cinci și 10 ani. Nu este prima dată când Norilsk Nickel este implicată în scurgeri de petrol.

Sursa: CNN

Andrei Blaga

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts