România în tranziţie – grupul din Timișoara cu inţiative deschise la piaţa fără bani

Mediu Sănătate

Iniţiativa de tranziţie este un proces de comunitate ce ajută oraşul, satul sau cartierul în care este aplicat să devină mai puternic şi mai fericit.

kids-hands-holding-plants

România în tranziţie este un grup pe ţară, foarte activ la Timişoara, dar care se răspândeşte şi în alte mari  oraşe, precum Bucureşti, Braşov şi Iaşi. Se referă la o piaţă fără bani, având în vedere toate mişcările de tranziţie din România, inclusiv persoanele şi comunităţile interesate de tranziţie.

Ultimele proiecte ale grupului sunt:

  • Transition Towns
  • Permacultura și Practici sustenabile în România
  • Biblioteca & Schimb de semințe tradiționale
  • Reciclub
  • Bazarul cu lucruri gratis

Aceste proiecte au că scop promovarea conceptelor de permacultura, creearea unor instrumente care facilitează schimbul de seminţe din soiuri şi specii tradiţionale pentru orice doritor. Permacultura este o comprimare de la agricultură permanentă, alternativă a agriculturii convenţionale, care a început în timpul primelor şocuri petroliere din anii 1970, conform În Tranziție.

Îşi propune de asemenea, prin proiectul Reciclub, conştientizarea prin artă a consumului nesustenabil al omului, reintegrând şi refolosind deşeurile rezultate din consum. Un alt proiect, numit Atelierul de gătit are loc acasă la unul dintre membrii grupului „Bucureşti în tranziţie”, având că scop reînvăţarea abilităţilor de gătit şi coagularea unei viitoare comunităţi în oraş.

Comunităţile locale sunt tot mai conştiente de faptul că globalizarea produce şi efecte negative. Astfel, ele încearcă să creeze o viziune comună despre modul în care se pot rezolva aceste probleme.

Această viziune urmăreşte creşterea calităţii vieţii, dezvoltarea capacităţii de rezilienţa la schimbările negative şi creşterea comunităţilor.

Iniţiativele de tranziţie se întâmplă în mai bine de o mie de comunităţi din întreagă lume, de la oraşe din Australia pâna la cartiere din Portugalia, de la oraşe din Brazilia la comunităţile rurale din Slovenia, de la zone urbane la insulele din largul Canadei.

– Adriana Boicean / Sursa fotografiei: Alchemy of Light

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts