Românii nu se lasă la greu. De la donaţii, la consiliere psihologică gratuită, oamenii fac tot ce pot pentru a diminua efectele pandemiei

Social UBB Radio

Cetăţenii  au demonstrat încă o dată că nu se lasă unii pe alţii la greu. De când a început să se răspândească pandemia de coronavirus în ţara noastră, românii au găsit soluţii pentru a se ajuta reciproc.

Suntem puşi într-o situaţie la care mulţi dintre noi nu ne-am fi gândit. Obişnuiţi cu îmbrăţişări   ca semn de afecţiune, acum arătăm că ne pasă prin păstrarea distanţei. Unii dintre noi arată că le pasă făcând mult mai mult de atât. În această perioadă de criză, oamenii se arată solidari unii faţă de alţii, cu acţiuni fără precedent.

#ajutsieu

Platforma creată online, #ajutsieu, leagă oamenii care au nevoie de ajutor de cei care sunt dispuşi să îl ofere. Printre serviciile pe care voluntarii pot să le ofere prin intermediul platformei se află consultanţă, îngrijire pentru animale, livrarea de medicamente şi cumpărături la domiciliu, plata facturilor şi supravegherea copiiilor. De asemenea, oamenii pot face donaţii de mâncare, medicamente.

Donaţii pentru spitale

Chiar la începutul pandemiei de coronavirus, vedetele din trustul Intact au fost alături, dar la distanţă, de români. Cele mai cunoscute nume ale televiziunilor Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV și Antena 3, au reuşit să strângă peste patru milioane de euro  în cele şase ore de emisie. Potrivit AntenaGroup, cu banii obţinuţi în urma Teledonului s-au achiziţionat 48.000 de măşti pentru Spitalul Judeţean din Suceava, 25.000 de măşti pentru Spitalul Judeţean din Deva, 250.000 de halate şi 20.000 de combinezoane. Pe lângă acestea, s-au semnat contracte pentru cumpărarea a 30 de aparate de ventilaţie şi 30 de ventilatoare de înaltă performanţă.

Pe lângă acest Teledon , multe companii s-au oferit să ajute spitalele din România. Spre exemplu, compania Allview a anunţat că donează 150.000 de măşti DSP-urilor din ţară. Grupul de automobile Renault România a oferit până acum 150 de autovehicule Ministerului Sănătăţii pentru a asigura transportul cadrelor medicale şi a personalului auxiliar în situaţii de urgenţă.

Pe lângă acţiunile mentionate mai sus, multe alte companii au făcut donaţii. Spre exemplu, Banca Comercială Română a donat 2.5 milioane de lei, Banca Transilvania a dat 300.000 de euro pentru achiziţionarea de aparatură medicală, OMV Petrom a donat un million de euro pentru cumpărarea de echipamente, Profi a donat un million de lei pentru dotarea spitalelor.

Donații pentru spitale

Alături, pentru un psihic mai bun

De departe, unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le putem face în această perioadă este să ne păstrăm calmul. Ştiind acest lucru, mulţi oameni s-au gândit să ofere consiliere psihologică gratuită. Spre exemplu, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca oferă consiliere gratuită prin telefon, angajaţilor şi studenţilor. Aceştia vor putea beneficia de şedinţe gratuite de aproximativ 30 de minute, zilnic, în intervalul orar 10:00-16:00. Această iniţiativă are ca scop oferirea de suport emoţional în contextul pandemiei de coronavirus. Recent, acţiunea s-a extins, vârstnicii şi proprietarii de animale beneficiind de asemenea, de consiliere gratuită din partea psihologilor universităţii.

Ulterior, Organizaţia Minte Forte din Cluj-Napoca, a lansat “30 de minute de calm”. Proiectul constă într-o linie telefonică prin care se oferă sprijin psihologic gratuit, în şedinţe de până la 30 de minute. De asemenea, Organizaţia Salvaţi Copiii, împreună cu Digi România, lansează FamilyTel. Acest program este destinat în special părinţilor ai căror copii întâmpină dificultăți emoționale și comportamentale induse de izolarea socială.

Vești bune

Fotograful şi jurnalistul Florin Ghioca a lansat un site-ul “Veşti bune”. Aici puteţi găsi ştiri despre cele mai noi donaţii şi despre oamenii care au ales să ofere.

„Este un site în vreme de coronavirus, despre fapte și (po)vești bune. E nevoie de știri pozitive în asemenea momente. Le adunăm aici și ne bucurăm de ele! BRAVO tuturor celor care se implică şi care nu sunt indiferenţi în faţa pandemiei, fie companii mari sau mici, ONG-uri, VIP-uri sau oameni obişnuiţi!”, susţine creatorul site-ului.

Oameni simpli deveniţi eroi

Dintre oamenii simpli care nu au cedat in faţa virusului face parte Speranţa Găla. Ea are 75 de ani, este din judeţul Gorj şi este fostă creoitoreasă. De când a auzit de pandemie, a strâns ce avea prin casă pentru a face măşti pe care le-a oferit vecinilor ei, susţine veştibune.com. Potrivit Radio Europa Liberă, un alt om binevoitor este Daniel. Daniel este un tapiţar din Cluj care şi-a închis atelierul pe timp de pandemie. În locul activităţilor obişnuite, Daniel face acum viziere pentru medici.

Sursa: Inquam Photos / Virgil Simonescu 

Natalia Berlo

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts