Studenții beneficiază în continuare de gratuitate completă în cadrul CFR

Educaţie UBB Radio

Parlamentarul Florin Cîțu (PNL) a renunțat la amendamentul propus cu privire la restricționarea gratuității de transport CFR pentru studenți. Motivul este impactul minim asupra bugetului.

În cursul zilei de ieri, 18.02.2017, senatorul liberal Florin Cîțu, alături de reprezentantul PSD, Eugen Teodorovici, au depus un amendament care prevedea limitarea gratuității pentru studenți. Conform acestui amendament gratuitatea este valabilă doar în călătoriile între centrul universitar și localitatea de domiciuliu.

Tot în cursul zilei de ieri, limitarea gratuității a fost ștearsă, facilitățile transportului ferioviar, pentru cei înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență, într-o instituție de învățământ superior acreditată, fiind încă valabile. Uniunea Studenților din România (USR) a solicitat Parlamentului respingerea celor două amendamente, cel de-al doilea referindu-se la aplicarea gratuității și la elevii din clasele IX-XII.

Pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu își motivează decizia prin câteva date factuale: „Asta m-a pus pe ganduri si m-am apucat sa fac o analiza. Din datale analizate am constat ca din 100% numar de studenti din Romania doar o mica parte, sub 30%, se deplaseaza in alte destinatii cu trenul decat destinatia pentru care a fost gandita aceasta facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta insemna, ca de fapt aceasta promisiune a psd-ului pentru studenti a avut doar un scop electoral. Suma care afecteaza bugetul de stat este nesemnificativa relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD.”

Conform ANOSR amendamentele sunt ”total nefundamentale și inoportune”  și nici unul dintre amendamente nu este în vigoare și nu va fi prea curând: ”Considerăm că cele două amendamente avizate de comisiile Senatului României sunt total nefundamentate și inoportune, fiind adoptate contrar spiritului în care Guvernul României a legiferat, respectiv contrar Planului de Guvernare 2017-2020 propus de aceeași coaliție politică ce deține majoritatea și în Parlamentul României.”

În același timp Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România afirmă că procesul legislativ va dura încă cel puțin două luni, până atunci gratuitatea se acordă fără restricții.

– Reka Vass / Sursa fotografiilor: www.anosr.ro și www.activenews.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts