Reportaj | „Chirurgia” din spatele unei arte

UBB Radio

Fiecare om alege să-și petreacă timpul liber într-un mod diferit, specific lui. Momentele de relaxare sunt indispensabile pentru oricine. Mai mult decât atât, unii oamenii, fac din vechile învățături noi metode de relaxare și îmbina utilul cu plăcutul. Un astfel de lucru face și doamna Georgeta. Plină de îndemânare în ale acului și a firului de ață, ea crează diverse modele de accesorii pe care fetele să le poarte la diverse ținute.

526869_1453122198243853_2066578651_n

Doamna Georgeta Manole este din Sighetul Marmației și ne-a împărtășit o modalitate diferită de relaxare pecare o practică de mai bine de patru ani încoace. Încă de pe vremea când era copil a fost atrasă de lucrul de mână și a învățat de la mama ei să coase și să completeze diverse goblenuri. Doamna Georgeta consideră că munca ei este asemenea unui „chirurg” care lucrează cu acul, firul de ață și pe alocuri cu câteva mărgele care să înfrumusețeze rezultatul finit. Se referă la lucrul de mână, care printr-o tehnică numită frivolit, se pot crea cercei, coliere și alte diverse accesorii.

Doamna Georgeta a povestit cum de mică răbdarea i-a fost o caracteristică principală. Totodată din lipsa banilor a dorit să știe să facă orice și să se descurce în viață. Nu a uitat însă, cât de important e ca ceea ce face să fie făcut din drag. Cu dragoste. Și într-un mod cât mai frumos, plăcut vederii.

De când eram mică am avut foarte multă răbdare. De la mama mea am învățat să cos și să am îndemânare în a purta acul și ața printre degete. Completam garnituri, diverse umpluturi pe materiale, tablouri, împletituri și alte artizanale de împodobit pereții. Ulterior, am descoperit și alte lucruri pe care le poți face cu ajutorul acelor. Am început să creez lucruri și mai migăloase care să poată fi făcute cadouri: cercei, lănțișoare sau coliere. Cu trecerea timpului le tot adăugam câte ceva nou. Imaginația și creativitatea nu au limite.

Misterul din spatele nodurilor

Modalitatea prin care sunt realizate aceste creații se numește frivolit. Este o tehnică care se referă la natura decorativă a obiectelor. Cunoscătoare a acestor tehnici, doamna Georgeta, printr-o utilizare permanentă, a ajuns să facă din mătase sau ață diverse noduri și uneori să mai utilizeze și suveica. Rezultatul este unul deosebit. Răbdarea și imaginația se văd în formele mărunte și ordonate ale cerceilor. Este o muncă care necesită atenție și concentrare maximă. Un mod de creație în care amuțești și îți uiti cuvintele. Tot ce trebuie să faci e să numeri nodurile și numărul firului de ață pe care îl iei după ac.

Frivolit este singura tehnică în care nu poți să vorbești. Este o muncă migăloasă și care necesită foarte multă atenție. Dacă îmi scapă numărătoarea, totul e pierdut. Este greu să poți continua. Nodurile sunt mici și mărunte și de multe ori nu ai cum să le numeri pe fiecare în parte. Trebuie reluată munca de la început. Eu de cele mai multe ori știu pe unde am rămas cu numărătoarea.

Desenul în creion – rezultatul finit din mătase și mărgele

Pe lângă răbdarea de a număra în parte fiecare bobiță sau buclă făcută din ață, acest proces de creație a unor obiecte precum cercei, lănțișoare sau coliere cu diverse simboluri, mai necesită și un plan de lucru. Nu trebuie să stai zile întregi pentru a structura fiecare pas. E de ajuns să știi desena pe hârtie exemplul pe care dorești să îl realizezi. Doamna Georgeta a mărturisit că în toată această migală găsește o modalitate de relaxare și evadare din agitația de zi cu zi. Mai mult decât atât, știe că după toată concentrarea, se găsesc ochi care văd frumosul în creațiile dânsei.

dscf4755

Am căutat mereu să îmbogățesc modelele și tipurile de forme. Am vrut să le combin de fiecare dată în diverse feluri ca să fie cât mai plăcute vederii. Folosesc doar ață și pe alocuri mici mărgele care să evidențieze punctele de întâlnire.

Chirurgia firului de ață și a acului de croșetat

Finețea e caracteristica principală. Cu acul de cusut în mâna stângă se face ochiul prin care se trage firul de ață.

Punctul de plecare și întreg procesul de creație e asemenea cu cel al unui chirurg. Necesită concentrare și multă răbdare. Și liniște. Același fir de ață este trecut ulterior prin toate punctele și buclele modelului care, după vreo șase ore de muncă, ajunge să aibă forma dorită.

Doamna Georgeta crede că lucrurile făcute de mână sunt mai aproape de suflet. După orele de concentrare și atenție își face loc și satisfacția. Concentrarea fizică este combinată cu liniștea sufletească sau cu liniștea gândurilor ei din timpul muncii. Cu responsabilitate și drag pentru un lucru bine făcut, ea crede că mereu va avea pe lângă ea oameni care să-i aprecieze munca și să se bucure împreună de ea.

Din stiluri de noduri a arătat că se pot face cercei, coliere sau alte minunații. Cu fiecare accesoriu realizat câștigă admirația privitorilor care rămân tot mai încântați de îndemânarea mâinilor sale. De asemenea, ea a mai mărturisit că din experiența anilor trecuți, de Dragobete, fetele poartă cercei roșii, în forma inimii. Așa sărbătoresc ele sărbătorile. Prin mici simboluri de dragoste, fetele își arată afecțiunea pentru persoana iubită, dar și încântarea pentru designul cerceilor creați de doamna Georgeta.

Tu ce sacrificii faci pentru munca? Dar pentru persoana dragă?

– Victoria Nicoleta Algeorge

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts