Sateliții Starlink-6, lansați de SpaceX, au fost vizibili pe cerul României

Știință UBB Radio

Mai mulți sateliți Starlink, din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk, au putut fi observați, sâmbată seară, pe cerul României, în special în zona de vest a țării. Potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare, sateliții au fost vizibili la București, Cluj, dar de asemenea și pe litoral, subiectul fiind unul puternic comentat.

  • Ce sunt sateliții Starlink-6?

Scopul sateliților este acela de a îmbunătăți calitatea legăturii de internet la nivel mondial, relatează cei de la TechCrunch.com. Echipați cu un panou solar, sateliții Starlink sunt fabricați, lansați și operați de SpaceX. După ce sunt eliberați în spațiu, ei urcă, prin mijloace proprii de propulsie, până în patru luni, până când ating orbita lor operațională, aflată la 550 km altitudine, mult mai jos față de sateliții folosiți în prezent. Din acest motiv, sateliții lui Elon Musk pot fi observați cu ochiul liber.

Lansarea oficială a noului serviciu de internet propus va avea loc spre finalul anului, iar din 2021 va începe extinderea globală. Până în prezent au fost efectuate șase lansări a câte 60 de sateliți, însumând un număr total de 422 de sateliți Starlink ce se vor afla în continuă mișcare în jurul Pământului.

În final, compania fondată de Elon Musk a solicitat licențe pentru a trimite pe orbită până la 42.000 de sateliți. SpaceX a declarat că serviciul lor de internet va de deveni operațional în 2020 pentru Canada și nordul Statelor Unite.

Într-o postare pe Twitter, din data de 23 aprilie, Elon Musk a spus că testarea privată a sateliților va începe în aproximativ 3 luni, iar testarea lor publică peste 6 luni.

  • Reacția românilor în urma evenimentului

Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic din capitală, a explicat pentru Mediafax ce reprezintă șirul lung de luminițe văzute pe cerul României, pentru a oferi cetățenilor răspunsuri:

„Ce s-a văzut zilele astea în București, ieri, altăieri și azi a fost o lansare recentă de sateliți, cât încă erau unul lângă altul pe cer, o să mai vedem o dată la câteva luni șiruri de acestea de sateliți nou lansați. (…) S-ar putea să se vadă și mâine seară.”, a declarat Adrian Sonka.

Mai mulți cetățeni au postat pe rețelele de socializare imagini spectaculoase cu șirul de sateliți vizibil sâmbătă seară.

Părerile au fost de asemenea împărțite, mulți dintre ei prezentând teamă de ceea ce ar putea reprezenta lansarea proiectului. La o postare de pe Facebook, publicată de cei de la Meteoplus, mai mulți internauți au distribuit propriile lor imagini cu corpurile luminoase, în timp ce alții și-au exprimat neliniștea față de eveniment:

,,După ce ni l-au prezentat pe Covid, <<elitele>> planetare ne vor prezenta <<alienșii>>.”

,,Sunt sateliții 5G, de aceea nu avem voie să ieșim noaptea, să nu vedem ce se întâmplă!

,,Așa naivi suntem cu toții, de fac ăștia ce vor cu noi.

,,Începutul sfârșitului…

Potrivit celor de la Observatorul Astronomic ,,Amiral Vasile Urseanu” șiragul de sateliți Starlink-6 mai poate fi observat pe data de 26 aprilie între 21:35-21:49 (ora pentru București) și pe data de 27 aprilie între 21:38-22:02 (ora pentru București). Folosind acest link, oamenii pot de asemenea afla ora și data la care pot observa sateliții din locul în care se află.

Sursa: Facebook Meteoplus

Bianca Bărbat

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts