Unorthodox, o mini-serie despre cultura evreiască și dreptul de a avea o voce

Divertisment Materiale MULTIMEDIA

A fost în top 10 al preferințelor publicului pe Netflix, timp de două luni, și una dintre cele mai bune producții a lor pe care am văzut-o până în prezent. Este vorba de Unorthodox, o mini-serie plină de substanță, cu un mesaj puternic, o poveste cel puțin tulburătoare și cu o cultură despre care personal nu știam mare lucru înainte.

  • Regizor: Maria Schrader
  • Actori: Shira Hass (în rolul lui Esther Shapiro), Amit Rahav ( în rolul lui Yanky Shapiro), Jeff Wilbusch ( in rolul lui Moishe Lefkovitch)
  • Scor pe IMDb: 8,1/10
  • Scorul meu: 9,0/10

Această producție și-a găsit inspirația în cartea omonimă a lui Deborah Feldman, care este povestea reală a autoarei, despre viața într-o comunitate ultraortodoxă. Astfel a luat naștere Esty, o fată născută într-o comunitate hasidică, numită Satmar din  Wlliamsburg, Brooklyn, care este crescută mai mult de bunici și de mătușa sa, din cauză că avea un tată bețiv și o mamă de care a fost despărțită de mică.

În lumea ei, desprinsă parcă de la începutul secolului 20, Esty a pornit cu stângul, fără să fi facut neapărat ceva, a avut doar neșansa de a se naște într-o familie șubredă. Pe lângă originea ei precară, era un copil curios, care punea prea multe întrebări și al căror răspuns nu avea voie să îl știe. Această curiozitate i-a pus eticheta de „diferit” pe frunte, o etichetă grea și nedorită de o domnișoară nemăritată dintr-o comunitate hasidică.

Cu toate astea, Esty încearcă să se integreze și să se supună regulilor nescrise ale comunității din care face parte, se mărită, printr-o căsătorie aranjată, cu Yanky, un băiat dintr-o familie bună, încearcă să fie o logodnică și o soție ideală, dar cu toate astea încep să apară probleme.

Cum, pentru evrei, ereditaea este piatra de temelie a comunității, rolul principal al femeii este acela de a da naștere cât mai multor copii, din dorința de a recupera cele 6 milioane pierdute. Chiar dacă acest lucru îi era foarte clar și își dorea din suflet să își asume acel rol extrem de important din societatea sa, Esty nu reușea să aibă un copil, spre nemulțumirea soțului și familiei acestuia.

După un an de încercări nereușite, acesta reușește într-un final să rămână însărcinată, dar când dorește să îi dea vestea fericită soțului său, acesta cere divorțul, lucru care o zguduie teribil pe Esty și decide să fugă în Berlin.

De aici începe o întreagă aventură în care Esty se descoperă pe sine, Berlinul îi oferă o altă perspectivă asupra vieții, un loc în care poate fi cum dorește ea fără să fie judecată sau acuzată, își face noi prieteni și găsește o școală de muzică în care poate să își urmeze visul de a fi muzician. Totul pare să meargă bine, dar trecutul începe să o ajungă din urmă.

Pe întreaga perioadă a serialului există o pendulă temporală care se învârte între trecut și prezent care ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă și care leagă armonios structura serialului. Atunci când în prezentul Berlinului se întâmplă ceva pe care privitorul nu îl înelege, apare planul trecut din Williamsburg care ajută la completarea gândurilor personajelor.

Faptul că limba care domină o mare parte din serial este idiș dă, alături background-ul cultural, o tușă de autenticitate trasată grațios de către regizor.

Iar finalul, care ne prezintă o Esty total diferită de fata inocentă și ușor naivă de la început, o Esty hotărâtă și gata să își ia destinul în propriile mâni, este unul deschis, care ne lasă cu multe întrebări.

„Va păstra Esty copilul?”

„A reuști să fie admisă la academia de muzică?”

„Își va face o nouă relație?”

Întrebări la care serialul nu ne dă neapărat un răspuns.

  • Despre realizarea serialului

Chiar dacă are doar 4 episoade, cuprinde foarte bine și cu destul de multă precizie aspectele neștiute ale lumii evreiești, de la obiceiuri, la reguli nescrise, până la consecințele nerespectării acestora.

„Evreii Satmar sunt o comunitate hasadică, din orașul Satmar, în Ungaria. Mulți sunt descendenți și supraviețuitori ai Holocaustului și au început ca supraviețuitori ai holocaustului în New York, după război. De aceea sunt diferiți de celelalte comunități hasadice. Au devenit așa după război, nu înainte. E formată din oameni care se luptă cu una dintre cele mai traume imaginabile. Pentru prima generație, chiar și pentru a doua, trauma a fost forța din spatele structurilor ideologice ale comunității”, susține pentru Netflix Deborah Feldman, autoarea romanului Unorthodox.

„Eu și Ana voiam un serial în care să prezentăm multe dintre subiectele despre care discutăm des. Cum e să fii evreu în Germania”. afirmă pentru Netflix Alexa Karolinski, creator și scriitor.

„A fost important să reproducem nu doar imaginea, sentimentul, costumele ritualurile și toate celelalte, ci să prezentăm ideile din lumea acestor personaje într-un mod autentic, dar și exacerbat de televiziune”, declară pentru Netflix Anna Winger, creator și producător executiv al seriei.

„Le-am cunoscut pe Ana și Alexa și ne-am împrietenit. Mi-am dat seama că dacă cineva va putea să priceapă despre ce este povestea asta și să o spună într-un mod care să aibă un impact pozitiv, ele erau”, afirmă pentru Netflix Deborah Feldman.

  • The Making of Unortodox
  • Cultura evreiască

Înainte să mă uit la acestă mini-serie nu știam foarte multe despre cultura evreiască, știam doar detalii despre holocaust și terorile sale, din cărțile pe care le-am citit pe acestă temă, dar după acest serial, pot spune că mi-am îmbogățit cunoștințele în această privintă.

Am rămas profund impresionată de modul lor de viață și de tradiții, pe care le respectă cu sfințenie. Iar picătura care a umplut cumva paharul a fost că ei duc o viață oarecum retrasă și izolată, parcă scoasă din secolul trecut, dar care se desfășoară în prezent, într-un New York al anilor 2020.

Iar una din scenele cele mai impresionante pe care l-am descoperit în serial a fost nunta lui Esty și Yanky, o minunată prezentare a tradițiilor de nuntă evreiești, cu dans, muzică, îmbrăcăminte și ritualuri specifice și să nu uităm de limba lor maternă, idiș, care care completa tot peisajul.

Pentru noi ocidentalii faptul că ne-am ciocnit cu ideea că o astfel de comunitate chiar există în zilele noastre este un adevărat șoc și tindem să îi judecăm și ridiculizăm pe evrei pentru stilul lor de a trăi. Însă nu putem judeca o cultură care are unii dintre cei mai disciplinați și metculoși oameni, până la urmă, acesta este singurul adevăr pe care îl știu și care îi face să își iubească cu mândrie cultura și neamul.

  • Păreri personale

Pentru mine această producție a fost mai mult decât un serial, a fost o poartă spre o altă cultură și spre un alt stil de a vedea lucrurile. Impactul pe care l-a avut conștientizarea că există comunități care trăiesc în prezent în felul acesta a fost foarte puternic.

La început mi-a fost foarte greu să urmăresc obiectiv acest serial, datorită principiilor personale și culturii în care am fost eu însămi crescută, dar și a părerii puțin preconcepute pe care o dezvoltasem despre evrei, însă pe măsură ce urmăream și începeam să îneleg de ce oamenii duc acest stil de viață, mi-am dat seama că aceea este normalitatea lor și că e logic să se compotre așa, pentru că e singurul adevăr pe care îl știu.

Cât despre Esty, a fost un personaj cu care mi-a fost foarte ușor să empatizez, o fată care înceaercă să se descopere, dar care dorește să nu deamăgească și să se integreze cât de bine poate în comunitatea în care a crescut. Atunci când i se cere divorțul și își dă seama că toate eforturile și sacrificiile pe care aceasta le-a făcut pentru a se integra au fost degeaba, decide să părăseacă Williamsburg și să începă o nouă viață în Berlin.

Poate că mulți o condamnă pe Esty și cataloghează acest gest al ei ca un semn de lașitate, decide să alegă varianta ușoară, într-un loc în care „terenul” e prosper și nu are nici o piedică. Dar eu cred că Esty a dat dovadă de curaj, alegând să plece singură, fără să știe dacă o să existe cineva care o va putea ajuta, pe un alt continent, într-un oraș pe care nu îl cunoaște, fără o pregătire școlară minimă și cu foarte puține obiecte la ea, ca să înceapă o nouă viață. Eu cred că ai nevoie de foarte mult curaj pentu a face așa ceva.

Eu vă îndemn să urmăriți acest serial cu mintea goală, fără să vă introduceți principiile, fără să comparați modul în care trăim noi cu modul în care trăiesc ei, să gândiți la rece absolut tot ce se întâmplă și să absorbiți adevărata esență a acestui serial!

Sursa: Unorthodox Netflix

Adriana Tiodar

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts