UBB este prima universitate din România care și-a monitorizat nivelul de radon

UBB UBB Radio

Specialiștii din cadrul Universității Babeș-Bolyai au monitorizat nivelul de radon din clădirile dedicate procesului educațional, cercetării și administrației prin metoda pasivă impusă de legislație, conform unui comunicat de presă al UBB. Radonul este un gaz radioactiv considerat o cauză în apariția cancerului pulmonar.

Timp de trei luni, specialiștii din cadrul UBB au monitorizat nivelul de radon din clădirile educaționale. Pentru stabilirea nivelului de radon s-a folosit metoda pasivă  ce oferă o valoare medie a concentrației de radon pentru intervalul de măsurare (de la 2-3 luni la un an). Măsurătorile de depistare sunt  urmate de măsurători active de control acolo unde valoarea concentrației de radon a depășit nivelul de referință de 300 Bq/m3 stabilit prin legislație. Pentru spațiile în care s-a depășit nivelul de referință, Laboratorul LiraCC caută soluții pentru remediere.

„Acest demers se înscrie în programul UBB Goes Green, prin care UBB dorește să contribuie nu doar la o abordare mai ecologică a lumii în care trăim, dar și la asigurarea unor condiții de muncă adecvate colegilor din UBB, bazându-se adesea pe cercetările/inovațiile de calitate din cadrul UBB”, afirmă prorectorul Universității Babeș-Bolyai pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Daniel David.

România are din 2008 obligația de a implementa Directiva CE 2013/59 EURATOM de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante, potrivit Comisei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (Legislație comunitară).  Directiva europeană a fost preluată în legislația  națională prin HG 526/25.07.2018 pentru aprobarea Planului național de acțiune la radon (PNAR) și norma metodologică de implementare. Prin această legislație, România este obligată să măsoare și să remedieze concentrația de radon din clădiri.

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea uraniului din pământ. Acesta nu poate fi văzut sau mirosit, însă este prezent în toate locuințele, dar în diferite concentrații. După fumat, radonul este considerat  a doua cauză în apariția cancerului pulmonar.

Sursa: Transilvania Reporter

Florin Corjuc

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts