Raport Eurostat: 44% dintre români nu pot gestiona cheltuielile neașteptate

Economie UBB Radio

În Uniunea Europeană, una din trei persoane nu reușește să își platească cheltuielile financiare neașteptate, media la nivelul blocului comunitar fiind de 32% în 2019 potrivit unui raport Eurostat. Între cheltuielile la care studiul face referire se numără cele pentru o operație ori o înmormântare sau înlocuirea unei mașini de spălat stricate.

În cazul României, lipsurile materiale severe au fost mai des întâlnite în cazul familiilor cu mai mult de 2 copii având un procentaj de 22.4%. Pe al doilea loc, cu un procentaj de 18.6% sunt bărbații care locuiesc singuri, urmați de femeile care locuiesc singure (16%). Iar în cazul unui părinte singur cu un copil, procentajul a fost de 15%.

Din 2012 când această problemă se afla în vârful creșterii (40%), posibilitatea de a-și permite plăți neprevăzute s-a îmbunătățit semnificativ. Din cauza carantinei care s-a instalat în toată lumea în 2020 pentru a încerca stoparea împrăștierii virusului, capacitatea de a-ți permite cheltuieli neplănuite este esențială, mai ales în cazul pierderilor de venituri.

Numărul cel mai mare de cazuri în care oamenii n-au reușit să-și permită cheltuieli neașteptate a fost în cazul persoanelor care locuiesc singure. 40% dintre persoanele care trăiesc singure nu au fost capabile să facă cheltuieli neașteptate, iar un caz particular 56% dintre persoanele necăsătorite cu copii. Cazurile de acest fel au fost întâmpinate mai des la femeile singure (43%) decât la bărbați (36%). În contrast cu persoanele care trăiesc singure, cuplurile au avut o rată de doar 25%.

Pe lânga exemplele menționate mai sus, rata de neputiință a realizării plăților a fost mai mică în familiile în care cel puțin o persoană care are de peste 65 de ani (24%).

Printre statele membre ale Uniunii Europene Croația are cele mai mari probleme (52%), urmată de Letonia (50%), Grecia și Cipru (48%), Lituania (47%) și România (44%).

Situația este mai bună în partea de vest a Europei unde Danemarca are un procentaj de 23%, Cehia și Olanda 22%, Luxemburg, Austria si Suedia 20%, iar Malta 15%.

Sursa: Getty Images, Eurostat

Denis Rus

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts