Instituțiile culturale au mutat spectacolele în mediul online

Cultură UBB Radio

Instituții culturale din toată țara și-au mutat activitatea în mediul online în această perioadă, din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de COVID-19. Tot mai multe centre culturale activează în mediul online, difuzând piese online și organizând concursuri pentru a ține publicul aproape.

În plină pandemie de coronavirus, unele instituții au decis să își continue activitatea cu publicul, însă prin intermediul device-urilor pe site-urile oficiale, pe paginile de Facebook sau pe canalele de YouTube. Această inițiativă a pornit din dorința de a păstra contactul cu iubitorii de teatru, operă, istorie sau cultură.

Printre instituțiile care au ales să își continue activitatea în mediul online se numără „Opera Națională București”, „Teatrul Național București”, „Institutul Francez”, „Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei”, „Ateneul Național” sau  „Teatrul Luceafărul” din Iași.

„Opera Națională București” dedică o secțiune specială reprezentărilor online pe site-ul oficial. Aceasta este intitulată „Operă online” și a fost creată exclusiv pentru perioada stării de urgență. Spectacolele încărcate sunt reprezentări mai vechi care deja s-au bucurat de aplauzele publicului pe scena Operei din București. Cu toate acestea, spectacolele sunt încărcate pe site o dată la câteva zile, seara, fiind anunțată data și ora pe pagina oficială de Facebook a instituției unde pot fi și revăzute. Printre spectacolele difuzate până acum se regăsesc „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns, „Corsarul” de Adolphe Charles Adam, „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu sau „Baiadera” de Ludwig Minkus.

„Mi se pare că inițiativa Operei Naționale de la București este benefică în această perioadă, deoarece oamenii se pot bucura în continuare de micile obiceiuri culturale. Ca o persoană pasionată de artă, pot spune că accesul pe care personalul Operei ni-l permite la spectacole este mai mult decât bine venit. Vizionare acestora împreună cu familia ne ajută să petrecem momente frumoase în familie și, totodată, să rămânem conectați la rutina de dinaintea stării de urgență.”, declară Adina Ștefan, elevă în clasa a XII-a.

Pe același principiu, „Teatrul Național București” a ales să își continue activitatea în mediul online. În ceea ce privește piesele de teatru, acestea debutează în data de 24 aprilie 2020, cu piesa „Furtuna”, după William Shakespeare, în viziunea regizorului bulgar Alexander Morfov. Difuzare spectacolelor va fi online, pe canalul de YouTube, în sistem streaming live. Piesa poate fi vizionată live și pe pagina oficială de Facebook a Teatrului. Spectacolele vor putea fi urmărite doar online, la data și orele comunicate, doar pe perioada zilelor vineri – duminică. Tot pe canalul de YouTube, de luni până joi, vor fi transmise „Conferințele TNB”.

La fel ca Opera și Teatrul din București, „Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei” și-a mutat expozițiile pe site-ul oficial în două secțiuni dedicate publicului pasionat de istorie: „Muzeul de acasă” și „Arheologia de acasă”. În prima rubrică există prezentări ale diferitelor perioade istorice sau obiecte antice. Alături există și fotografii care ilustrează conținutul prezentărilor și materiale audio cu experți. Cea de-a doua rubrică pune la dispoziția publicului fotografii și explicații ale unor ziduri de piatră pe de vremea dacilor.

Mihai Magyari, student și pasionat de istorie,se declară încântat de ideea muzeului:

„Muzeul de Istorie a avut o inițiativă bună în perioada aceasta, prin publicarea fotografiilor și explicațiilor pe site. Astfel, oricând putem avea acces la ele într-un mod mai comod.”

Institutul Francez a lansat în mediul online un concurs pe site-ul oficial. Acesta constă în înregistrarea unei melodii în limba franceză  din ultimii zece ani și trimiterea ei în format video. Premiile sunt de 2000 lei pentru locul întâi, 1000 lei pentru locul doi și 800 lei pentru locul trei.

Ana Chioran, fostă elevă al unui liceu de Muzică susține că acest concurs a venit în momentul oportun, în condițiile în care multe persoane sunt afectate de criza coronavirusului:

„Mi se pare foarte interesenată ideea de a organiza astfel de concursuri online, la un nivel atât de mare. Este o evadare din cotidian. Existența unor astfel de inițiative ne oferă speranță că totul va fi bine într-un final. Aș fi interesată să particip la un asftel de consurs, mi se pare o provocare”.

Foarte multe instituții culturale din întreaga țară și-au mutat activitatea în mediul online, publicul luând parte în mod gratuit și bucurându-se din confortul propriei case de spectacole și evenimente.

Sursa: Opera Națională București

Sonia Lujerdean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts