Europa trebuie să se pregătească pentru perioade de secetă şi inundaţii

Mediu UBB Radio

Un specialist din cadrul Grupului interguvernamental de experţi al ONU privind evoluţia climatului (Giec) a avertizat ieri că Europa trebuie să se pregătească pentru secetă, dar şi inundaţii în serie, din cauza multiplelor schimbări climatice.

Schimbările climatice vor ridica două probleme majore în Europa privind apa: o creştere a deficitului de apă în sudul Europei şi o creştere a inundaţiilor în alte zone”, a declarat Zbigniew Kundzewicz, autorul părţii referitoare la resursele de apă din raportul Giec. De asemenea, el a mai subliniat posibilitatea ca metodele actuale de gestionare a apei să fie ineficiente pentru reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice.

Conform lui Kundzewicz, partea de sud a Europei va fi mai afectată decât nordul, studiile arătând deja o frecvenţă mai mare a temperaturilor ridicate şi perioade de secetă mai lungi, provocând un deficit de apă în aceste regiuni.

În urma secetei, agricultura va fi afectată grav, iar energia hidroelectrică ar urma să înregistreze o scădere a producţiei cu 20 până la 50 de procente.

Pe lângă acestea, încălzirea climatică ar urma să conducă la o creştere a intensităţii episoadelor ploioase şi astfel să accentueze riscurile de inundaţii bruşte. Un exemplu îl constituie cele din august 2002 din Europa de Est.

________

Andreea Stăicuţ

Foto: National Geographic

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts