The New York Times a umanizat statisticile

Internaţional UBB Radio

Pe prima pagină a ediției de duminică a ziarului New York Times a apărut o listă cu numele persoanelor care au piedut lupta împotriva bolii COVID-19. Alături de numele și vârsta persoanelor decedate, publicația a trecut fragmente din necrologul acestora.

În contextul în care, în Statele Unite ale Americii au fost înregistrate aproape 100.000 de decese din cauza virusului Corona, cotidianul a ales să renunțe la imaginile și graficele care umpleau,de obicei, prima pagină și să aducă un tribut persoanlor decedate prin această listă care e menită să umanizeze statisticile.

În articolul apărut pe site-ul cotidianului, denumit Proiectul din spatele unei prime pagini pline de nume, au apărut declarații ale celor care au munict la ediția de duminică.

Directorul pe partea de design a ziarului, Tom Bodkin a declarat că în cei 40 de ani de când lucrează pentru New York Times nu își aduce aminte să fi fost o primă pagină care să nu conțină imagini.

Ideea acestui tribut îi aparține editoare adjuncte a departamentului de grafică a ziarului, Simone Landon, care și-a dorit să stârnească un sentiment puternic în inimile cititorilor, să ofere „unicitate fiecărei vieți pierdute”.

„Punerea a 100.000 de puncte sau a 100.000 de figurine pe o pagină nu spune foarte multe despre cine au fost acele persoane, ce fel de vieți au trăit, ce înseamnă acest lucru pentru noi ca țară.” Simione Landon, editoarea adjunctă a departamentului de grafică.

Documentarea listei de pe prima pagină a fost făcută de un cerccetător, Alain Delaquérière, care a analizat sursele din ziare online, unde apăreau anunțuri cu decesele cauzate de Covid-19. După ce acesta a adunat 1000 de nume, câțiva editori și 3 studenți absolvenți de jurnalism au ales fragmente din necrologurile găsite.

În timp ce țara suferă pierderea a aproape 100.000 de vieți, președintele ei, Donald Trump, consideră că a luat măsuri bune împotriva virusului care a pus întreaga lume pe jar. Acesta a declarat că a USA a testat cele mai multe persoane, mai multe decât orice altă țară.

Acesta atacă pe contul său de Twitter toate publicațiile care l-au acuzat că a jucat golf, în timp ce numărul de decese provocate de Covid-19 atinge imediat pragul de 100.000.

Situația actuală din SUA

Conform Centrului pentru Prevenție și Control a Bolilor, statisticile în ceea ce privește numărul de infectați arată că acesta a ajuns la 1,678,843 persoane care suferă de Covid-19. În timp ce aceste cifre cresc alarmant mai mulți oameni au decis să iasă în stradă.

Cei care protestează susțin că măsurile luate de autoritățile americane, cele care limitează circulația și afacerile, dăunează cetațenilor. Aceștia scandează și faptul că toate aceste măsuri de prevenție sunt prea exagerate și dacă se vor mai extinde pe o perioadă mai lungă vor afecta grav economia locală.

Alți protestatari sunt de părere că restricțiile nu trebuie înlăturate imediat ci își doresc să fie izolate doar categoriile vulnerabile sau să fie redefint conceptul de afaceri esențiale, pentru ca aceșstia să se întoarcă la locul de muncă.

Începând cu martie 2020 rata de șomaj a crescut de la 4.4% până la 14.7%, arată într-un raport publicat pe site-ul oficial al Ministerului Muncii.

Sursa: New York Times

Csilla Seprodi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts